Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Какво виждате - дюни или земеделска земя? Този въпрос си задават читатели и зрители, които научиха още вчера от Клуб Z, че на къмпинг „Юг“ е започнало изливането на бетон за нов ваканционен комплекс.

Община Царево твърди, че има разрешително за този строеж и процедурите са спазени. Природозащитници твърдят, че по закон дюните за изключителна държавна собственост и върху тях е абсолютно забранено всякакво строителство.

Оказа се, че и едните, и другите имат основания.

Актуализираните карти на дюните по българското черноморие, които бяха изготвени миналата година, не включват мястото, където са излети двете бетонни плочи. Проверка на Клуб Z в Агенцията по геодезия, картография и кадастър установи, че строителството е върху частния терен на „Иф Фаворит“, който граничи с дюните, но не е дюни. Така е на хартия, а институциите работят с хартии.

"Самият плаж е зараждаща се дюна. После има скат между 5-6 метра, а след ската е частен имот. Точно там са плочите“, коментира за Клуб Z инж. Йордан Добрев, началник отдел "Създаване и поддържане на кадастрална и специализирани карти".

Тази сутрин Агенцията е изпратила свои служители на място, за да извършат допълнителни замервания, които установили същото: пясъкът, който всички виждат, не е отразен като дюни в кадастъра.

Актуализираните 27 специализирани карти на морски плажове и дюни в Бургаска област бяха приети от Агенцията през септември миналата година. Поводът за това бяха именно установени разминавания между очевидни дюни и липсата им в картите.

Ключови думи

Коментари

Мамка му, преебаха ни

Трябва да се спре всякаво строителство по пажовете на България. Относно законите, много добре знаете за кого се пишат.

дебелян пейский

Ето, всичко е редовно, както ви се каза и през 2012та, когато са издали разрешенията. Гарантирано от ГЕРБ.

222

Не се вълнувайте твърде,морето скоро ще ги прибере.Природата си знае работата,едно наводнение,свлачище,и айде сбогом бунгалца....

Няма да чакаме морето да ги прибере. Да си оправят скапаните карти! А социално слабите съдии да внимават в картинката че малко остана!

5778

Нека да отиде на проверка геоложки екип и да останови .Защото еколозите немогат да определът да ли е дюна или не .От тази гледна точка защо и еколозите не определят дали има свлачище или не.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.