Хористът от "Йоан Кукузел Ангелогласният" Георги Петров написа остро открито писмо срещу министъра на културата Вежди Рашидов, с което протестира заради унизителното отношение и обявява, че напуска хора веднага след концерта в Париж тази седмица. Изпълнението е част от събитията, които съпътстват изложбата на български съкровища в Лувъра. За откриването във френската столица заминават премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова и министърът на културата Вежди Рашидов.

Ден по-рано Георги Петров публикува в личния си фейсбук профил писмото и помоли повече хора да го споделят. Хористът разказва как те са репетирали за това представление, а накрая ще получат само по 35 евро командировъчни. Заплащането обаче не е единственият му мотив.

Предлагаме ви пълния текст на писмото без редакторска намеса:

"Хор "Йоан Кукузел Ангелогласният" ще пее в Нотър Дам дьо Пари. До тук. Това звучи чудесно. Ще представя РъБъ. Тази, сама по себе си доведена до нищо, държава, в последните 75 години.

Но това няма значение за никой явно.

Та гореспоменятият Ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният" има самостоятелен концерт в гореспомената катедрала в Париж. На 16.04.2015г. от 20:30h. френско време. Дори имам приятели, които са си закупили билети, за да присъстват на този концерт, който съпровожда тракийското съкровище на България в Лувъра. До тук всичко горе долу е ок. Но аз имам въпрос, като изпълнител и хорист в хор "Йоан Кукузел Ангелогласният".

Докога ще бъда унижаван аз лично и моите колеги, които отиваме да пеем за честта на тази ми ти оскотела наша Родина от криви и грозни управници, тъпи, неестетични хора. Та докога ще ни унижават институции като министерство на културата и няма да уважат труда ни.

Докога ще си мислят, че ние сме социалистически роби. Тази институция на България, която би трябвало да защитава своите културни дейци и да ги уважава, се подиграва с нас, като ни дава минималните командировъчни от 35 евро на ден, за да изнесем ние самостоятелен концерт и да представим държавата ни по достойнство във Франция.

Репетирали сме месец и половина, за да получим нищожно възнаграждение за труда си. Не, не възнаграждение, а командировъчни. Обърнете внимание, ние възнаграждение не получваме. Ние получваме командировъчни в минимален размер, да не умрем от глад, все пак Париж е скъп град.

Оплаквам се. Да. Оплаквам се. И ще рева ако трява. Писна ми на големия борч, дебили и нещастници да не оценяват труда ми. Докурчи ми, да слушам как некви малоумници се ояждат и губят милионите си от черни далавери, а нямат пари да платят на хора, които си вършат работата.

Писна ми. на шибания к** от социалистическия маниер да не се плаща за нищо. Писна ми да ме унижават хора с умствен капацитет на зелена еуглена. 20 години пея в един от най-старите хорове за църковна музика в България и гледам как старите ми колеги от достойни хора са се превърнали в едни хора, загубили самоуважението си, готови на всичко, от страх пред една нелепа институция, която се подиграва с целия им дългогодишен труд, а те седят в социалистическия страх и се страхуват да не загубят благоволението на тази неимоверно жалка институция - министерство на културата.

Знам, че стана дълго, но който прочете този статус докрай от моите приятели, нека го шерне, за да се знае, как постъпва Великият Вежди Рашидов с един от най-старите хорови ансамбли на България. Аз ще отида да пея, защото съм човек на честта. Поел съм ангажимент, ще го свърша до край. Но след това ще напусна състава, в който съм пял 20 години, за да запазя себе си, себеуважението си, тривиалното си име Георги Петров и малкото ми нищожно достойнство, останало поради гадните хора, сред които съм принуден да живея в тази нелепа държава.

Господ да Ви Благослови."