Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Принц Лоран, по-малък брат на белгийския крал Филип, се оплака, че семейството му го потискало и не го оставяло да намери мястото си в живота.

В интервю Лоран сравни дворцовите порядки с тези в източногерманската тайна полиция ЩАЗИ.

"Семейстовото ми никога не ме е подкрепяло", каза той. "Това започна с чичо ми Бодуен (царувал от 1951 до 1993 година - б.а.), по-късно с баща ми Албер II. С тях беше като с ЩАЗИ".

"Днес имам впечатлението, че това продължава с брат ми, крал Филип. Грешката им: приели са едно обкръжение, което иска да ми пречи да работя", добавя Лоран. 

От ранната си младост Лоран (51 г.) е смятан за "ужасното дете" в кралския дом главно заради непремерени постъпки и език, отбелязва всекидневникът "Соар". По правилата за наследяване той е 11-и поред сред наследниците на трона.

Принцът, който е женен и има три деца, се опитва да развива дейност в защитата на природата и животните. Правителството обаче два пъти го сгълча, защото без негово съгласие Лоран тръгна да развива екологични проекти с един от синовете на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи и в Демократична република Конго, с която Белгия, бивша колониална метрополия, има сложни отношения.

Белгия беше част от международната коалиция, която бомбардира Либия през 2011 година и помогна на противниците на Кадафи да го свалят. Той умря в ръцете на разярена тълпа.

Поради тези инициативи Лоран беше отстранен от всички официални изяви на кралското семейство през 2011 година и държавната му дотация беше намалена. Принцът не криеше недоволството си от антуража на баща си Албер II.

След 20 години на трона последният абдикира в полза на първородния си син Филип на националния празник 21 юли 2013 година. Роденият през 1934 година Албер мотивира предаването на трона с напреднала възраст и умора. Той стана крал след внезапната смърт на брат си Бодуен през август 1993 година. 

"Принц Лоран засегна малко своя баща, крал Албер II, своя чичо, крал Бодуен, и своя брат, крал Филип, в едно интервю дадено в четвъртък на на (вестниците) "Дерниер йор" и "Либр Белжик", се казва в изявление на двореца. "Въпреки това крал Филип желае да продължи сътрудничеството си с него. Неговите мисии не се променят. Изявленията на принца са изненадващи".

Ключови думи

Коментари

Предлагам Желев да ги сложи на тази част от крайбрежието, която ще потъне.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.