Десетилетието на трупане на валутни резерви в централните банки приключи, съобщи Блумбърг. Световните резерви са паднали на $11,6 трлн. през март, след като през август 2014 г. стигнаха рекордните за всички времена $12,03 трлн., слагайки край на петкратното им нарастване от 2014 г. насам.

Спадът може да се обясни и с понижението на курса на основни валути като еврото спрямо долара, но все пак показва ясна тенденция, заключава агенцията.

Според експертите спадът на резервите има няколко потенциални ефекта върху глобалните пазари - централните банки в развиващите се държави ще имат по-малка възможност да стимулират паричното предлагане и по този начин да подсилват ръста, може да доведе до ново поевтиняване на еврото и да понижи търсенето на американски държавни ценни книжа (ДЦК).

Китай, който има най-големите валутни резерви, заедно със страните - производиели на суровини, са допринесли най-много за спада в резервите, защото централните банки са продавали валута, с което да се противодействат на отлива на капитали и да засилят курса на местните пари.

През декември валутните резерви на Китай са били $3,8 трлн. при $4 трлн. през юни. За последната година Русия е продала 25% от резервите си, които вече са $361 млрд.

Саудитска Арабия, която е трета по резерви след Китай и Япония, е "изгорила" $10 млрд. от резервите си от август м.г. насам, като сега те са $721 млрд.

Делът на еврото в глобалните резерви е паднал на 22%, което е най-ниската стойност от 2002 г. В същото време доларът заема 63% от резервите, което е 5-годишен рекорд.

Централните банки на страните с развиващи се икономики започнаха да трупат чужди валути след Азиатската криза от края на 90-те години, за да се застраховат срещу отлива на чужд капитал. Те пазаруваха масово долари и американски ДЦК, за да ограничат евентуалните движения в курса на местните валути.

Акумулацията на резерв добавя парично предлагане към финансовата система - покупката на всеки долар създава съответващо количество нова местна валута, което помага за стимулиране на икономиката. Монетарната база в Китай и Русия растеше средногодишно със 17% за десетилетието от 2003 г. насам, показват изчисления на Блумбърг. Но през 2014 г. експанзията беше едва 6%.

И въпреки, че централните банки имат и други инструменти, за да "наливат" пари в банковата система, без подкрепата на чужди резерви това може да отслаби местните валути - нещо, което се опитват да избегнат.

"Преобръщането в глобалните валутни резерви е един от ключовите показатели за това, че кранчето на световна ликвидност е затворено", смята Албърт Едуардс, глобален стратег в банката Societe Generale. "Когато режимът на лесните пари внезапно спре, обикновено едни от първите жертви са цените на активите в развиващите се пазари", добавя той.