Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всичко е ясно – за нещастията на българите са виновни циганите, а за нещастията на циганите – българите. Протести, лозунги, оживени дискусии в телевизионните студиа. Престъпността стана циганска, а потисничеството – българско.

Българите на кайма“, изкрещява пред камерата малко дете и това е достатъчно да преобърне дневния ред на медии, неправителствени организации, политици. И пак протести, лозунги, телевизионни студиа.

Преди четири месеца написах, че „Бомбата в гетата цъка за всички“ и се надявах острите реакции след изказването на министъра на здравеопазването Петър Москов за линейките и циганите да станат поне повод за смислен разговор по въпроса. И за търсене на решения, а не само на рейтинг и тираж. Четири месеца по-късно не изглежда да сме напреднали. Като че ли само това чакахме – една недопустима детска (оксиморон е, нали?) реплика, която да ни послужи за оправдание да се развихрим.

Намерихме веднага виновниците – политическата коректност и „милионите, дадени за интеграция“ от неправителствени организации. Едно по едно:

Циганска ли е престъпността?

Да определяш престъпността като циганска не е политически некоректно, а просто не е коректно. Т.е. не е вярно. Ако се почувстваме в един момент по-свободни и започнем открито да използваме изрази като циганска престъпност, циганска сеч, генетично заложен цигански мързел, това кой точно проблем ни решава? Дървесата не ги боли (по Деян Икебаната) нито повече, нито по-малко от етническата принадлежност на държача на триона. Има незаконна сеч, има и много законна, но не по-малко вредна, сеч и това е проблемът, който имаме за решаване. С антицигански протести и лозунги няма да решим този проблем, но можем да си навлечем куп други, за които историята е достатъчно подробна.

Абдикирала ли е държавата?

Много популярен и на пръв поглед верен отговор. Назоваването на проблема по този начин обаче размива отговорността. Не е абдикирала държавата, а конкретни хора и институции. Ако в гетото е позволено на един барон/мутра/ромски лидер да налага свои правила, да налага свои наказания, да организира населението за своя личен престъпен интерес, тогава е абдикирал местният шеф на полицията. И кметът. Ако в цялата област е така, тогава е абдикирал областният директор на МВР. Ако в цялата страна е така, тогава е абдикирал министърът на вътрешните работи. Тази ситуация изобщо не е от вчера и списъкът на абдикиралите е твърде дълъг, но лошият късмет на настоящите е, че те трябва да метат боклука и че те ще са виновни за абсолютно всичко, ако не пометат.

Ако се строи незаконно в гетата и ако се сече незаконно в близост до гетата, как посочването с пръст на циганите и протестите срещу тях ще решат проблема? Или пък въздъхването след верния, но изгубил всякакъв смисъл, израз „няма държава“. Защо конкретният кмет позволява да се строи незаконно? Защо не се е опитал да въведе ред, за да може да се строи законно? Защо конкретните контролни институции не санкционират всеки незаконен зид и всяко незаконно отсечено дърво? Много повече смисъл има да насочим натиска си към конкретните отговорници – в нашия град, в нашия квартал, в нашето село. И ако някой от отговорните каже, че го е страх да влиза в гетата, тогава да се върнем към предишния параграф и да припомним на МВР каква му е ролята.

Къде са милионите?“

Наистина ли някой мисли сериозно, че неправителствените организации могат да заместят бездействието и безхаберието на дълга поредица от кметове, депутати и министри през годините? Голяма част от „милионите за ромите“ са били предназначени за образованието. На много места бяха оборудвани помещения, където децата можеха да пишат домашните си в присъствието на квалифициран педагог, с безплатни пособия, с безплатни закуски. Други проекти поемаха разходите за транспорт на деца, за да могат да ходят в т.нар. нормално училище, а не в „циганското“ в гетото, където никой не отива да работи по собствено желание и където попадат учители като Ана Баракова.

Други фондации пък осигуряваха стипендии на по-добрите ученици, за да не се отказват и за да продължат да учат в университет. Благодарение на всичко това днес все пак има с кого да говорим по темата и не всички са неграмотни и впрегнати в престъпната дейност на барона. Но дълбоко сме се объркали, ако сме очаквали неправителствените организации да свършат работата на правителствените. А че вероятно и в този сектор има злоупотреби, изобщо не може да бъде новина. То остана ли непорочна сфера.

Чий проблем са гетата?

Гетото е анексирана територия. България е нещо като Украйна с десетки кримски полуострова, които обаче бяха отнети постепенно и невидимо, тайно зад високите огради, с които се опитвахме да скрием от очите си нелицеприятната гледка. И гетата не са само населени с цигани. Прочутото село Галиче е пример, че формулата работи чудесно сред всякакви хора. Макар и в по-фина форма, но някои български градове също са се превърнали в анексирани територии. Интересът и на циганския барон, и на българския феодал е един и същ – да владее и да ограбва подчинените си. Забелязали ли сте, че при тези хора няма и капчица расизъм – бледоликата мутра няма проблем да прави „бизнес“ с тъмнокожата мутра.

Когато някой ден поставим правилната диагноза, ще бъде по-лесно да намерим и път напред. И когато приемем, че и българи, и цигани сме еднакво потърпевши от този модел. И когато започнем да наричаме гетата български, а не цигански – те са части от нашата държава и всички заедно имаме интерес никъде в България децата да не ходят гладни и боси и никъде в България децата да не се превръщат в престъпници още преди да са научили азбуката. 

Ключови думи

Коментари

Съжалявам, не разбрах диагнозата. :(

Димитровче

Браво!Браво!Браво!Както винаги -точен, безпощаден и безапелационен в поставянето на диагнозата. Но дали има кой да се стресне.....Просто бих добавил-всеки народ си заслужава циганите.....

питанка

Абдикацията е факт и няма значение дали е на конкретни хора, защото същите тези хора олицетворяват държавата. Абдикацията е следствие на нуждата от гласовете на циганите. Настроенията срещу циганите са следствие на абдикацията. Българските гета са същият източник на гласове за политиците. Галиче, да. Ковачки не е нещо по-различно, а Варна е най-голямата анексирана територия. И понеже нямаме държавници, а политици, чийто хоризонт е ограничен до следващите избори, когато ще трябва да им се осигуряват гласове, дори да се постави правилната диагноза, поемането по пътя напред е обречено. Защото този път е прекалено дълъг, за да може да бъде извървян за 4 години. А и не ми е ясно как ще заобиколим циганското племенно чувство или катунарството. Има достатъчно примери, доказали, че те си искат гетото и са способни най-прекрасното място да превърнат в гето.

zakkwylde

Опитите за промяна в българската менталност са обречени на неуспех. За съжаление. Как е възможно да има някакъв напредък, когато голям процент от българите не считат циганите и турците за български граждани. А известна част патриоти дори ги изключват от човешкия род. Примитивно-патриотарската интонационна среда продължава да доминира сред широки слоеве на матряла. Как да обясниш примерно на малоумника-атакист, че циганите са наши, български цигани, българско етническо малцинство... Безнадеждна работа.

ак47

Много добър Бедров днес, разбира се, ако не беше неизбежната метафора с Крим и Украйна :) Неуместно.., споко ще те публикуваме и без такива метафори :) Излишни са. Браво за статията иначе, съвсем сериозно. Получаваш "кес" по врата. Тичай за хонорара. Заслужен е!

Hristo Kyuchukov

Браво Иване! Само ще кажа, че малцинството е огледален образ на мнозинството.В случая българските роми отразяват манталитета на българите, както например испанските, шведските или финландските роми отразяват манталитета на испанците, шведите или финландците. Каквито са мнозинството в дадена държава, такива са и ромите...Ех, на кого да се сърдят тогава българите?

Борис

Тя, тази работа с българските (по И. Бедров) гета ще стане като с майчиния език, какъвто си имат всички етнически общности в Б-я, но пък се подразбира само турския. :) // Интересно ми е, по същата тази логика, на терористите джихадисти, ще трябва ли по коректному да ги сочим вече като френски, белгийски, английски и т.н. терористи? Та нали съответната държава, е допуснала, с действие или бездействие, нейните поданици да станат такива?

Топалова

Толкова села изоставени,да отидат да имат покрив,земя и да се трудят-не им трябва и азбуката да знаят.Не съм видяла циганин да се труди. Българите нямат тук бъдеще защото са образовани и имат друг поглед на света-отиват в чужбина и РАБОТЯТ. Отиват циганите в чужбина и крадат и просят,проституират и на помощи пак разчитат-и ДАВАТ ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ.

Анонимен

Аз не знам авторът дали е имал ежедневна работа с тези хора. Нека да се разберем - и сред тях има хора, които искат да работят и работят - честно и почтено. По-голямата част от тях обаче смятат, че едва ли не държават им е длъжна!!! да им дава просто ей така пари. Искате примери? Ето ви ги. Изпращат двама души да работят 4 часа. Давам им работа, те работят 20 минути и с израза "Отиваме да изпием по едно кафе" изчезват и не се връщат. Когато казахме на отговорника им и той не им записа деня като работили, те "си отмъстиха" като направиха куп золуми. Следващ пример: Идват двама души да работят 4 часа. От тях единият с почти костюм, гелосан и с думите "Ама ще си оцапам панталона" отказа да работи. Каква вина имат тук българските отговорници? Иначе съм съгласен с автора, че вина имат и местните началници от всякакъв калибър, но какво да кажем за тези цигани, които под лозунга "ние така си живеем" раждат на 13-15 години и искат помощи - и някой им ги дава. Или когато на общинската охрана, която залови цигани, които секат дървета и ги влачат ги спира, циганите налитат на бой с брадви, тояги и ножове? Кой е виновен за това, кметът ли? Имате много здраве г-н Бедров - виновна е системата, а не отделния човек. Иначе това персонализиране на вината ми прилича на американския отказ да се изследват етническите характеристик, защото това "било много лошо".

ГЕТ

Г-н Бедров, с много от Вашите анализи съм съгласен, но! Но, тук определено грешите, колегите ви от телевизията казаха истината, такава каквато е. Никога няма да решим проблема ако не го дефинираме и признаем, замислете се. Тези ранни бракове и раждания, тези кръвосмешения, тези грижи на държавата ни създават тунеядци, крадци и инвалидни пенсионери които ограбват бюджета, т.е. всички ни. Преди години един кмет в град Лом им раздаде някаква поливна земя да си засеят зеленчуци, по няколко ара, ха познай колко от тях се възползваха!? Ще ви кажа, четирима, точно от гр. Лом! Ако сте хващали някога мотика сигурно ще знаете какво може да се изкара от толкова малко земя. При всички случаи не се забогатява но и за зимата има, и няма нужда да се краде „от нужда“!

НЕЕЕ

Не съм съгласен определено с написаното! Има истина, че мафията си работи, независимо бяла/черна... пембяна. Това са хора събрани от общи интереси и не им пречи едното или другото. Смесват се обаче съвсем различни понятия, размива се нещо съвсем друго. Идеята на протеста е друга. Няма какво да си кривим душата и да гледаме така... европейски, толерантно или както и да го наречем по друг начин. Всички знаят какво представлява бедно българско семейство, бедно българско село. Самите хора са различни. Българина няма! Българина е скъсан и беден. НО, Българина ходи чист. Българина полага някакви усилия да запази и малкото което има. Българина, въпреки, че няма възможност, се опитва всячески да направи нещо за себе си, така че да осигури бъдещето си и това на децата си. Независимо че живее в мизерия и до толкова му стигат силите ... излъган от собствените си управници и прекалената си наивност!! Но, сега да погледнем какво прави циганина. Да, онзи мръсен циганин. Неговото гето, за разлика от Българското е малко по-различно. Циганина си хвърля боклука от пред пред импровизираната си колиба. Циганина ходи до тоалетна, там където се храни. Циганина е мръсен, миризлив, абсолютно неполагащ никакви усилия за съществуването си. Циганина 5 лв. ако има, ще ги изяде и изс*ре, без да помисли какво може да свърши с парите си, така че да помогне на себе си и семейството си. Циганина никога не мисли практично. Той е разпилян, няма дом. Продава, разпродава всичко. Ти му даваш, той го продава. Той гледа да открадне и да продаде, да разруши и ограби. Циганката мръсна и миризлива ходи, плюе, храчи, крещи по улиците. Черна мръсна и мизерна си ходи. След нея се мъкнат поне 5 циганчета, повечето голи, по пищов! Бягат боси, а тя е безхаберна! На нея не и пука, за здравето на децата и. Тя ги е родила, за да може да взима помощи от тях. Прави деца, за да се храни от тях. Паразитира. Ощетява децата си и държавата. Те не мисли! Тя го прави, за да и дадат. Неграмотна е. Не защото няма възможност, а защото няма желание. Ще научи детето си да краде, а няма да го поущтри да учи и да се развива! Всички ние, Българите, мразим това нагло, мръсно, безхаберно поведение. За това става на въпрос. ЦИганина си е циганин. Гаден, мръсен, мазен. Интеграция няма как да има. Стотици хиляди цигани, и всичките не стават. Това говори само по себе си - самото тесто е калпаво. Генът не става. Или на кратко - паразит, грешка на природата!

Бедров, излишно се пънеш. Циганските гета имат еднакъв гнусен облик във всяка страна, в която се появявавт - в България, Унгария, Словакия, Чехия, Украйна... И това не ги прави български, унгарски, словашки, чешки и украински. Остават си цигански гета. Как пък на едно място поне циганите не направиха гето за пример?

10 стинки

"Купуването и продаването на гласове е престъпление." Коренът на всичко. ТИЯ са оставени да вилнеят защото ОНИЯ разчитат на гласовете на ТИЯ за да си търкалят постовете во век и веков. За нас остава Амин.

Така Бедров, така, осинови пет циганчета и дай пример на тези които не са съгласни с теб.

10 стинки

Toва за анексираните територии го казах още при прочутата "детска" реплика на Москов, че няма да праща линейки. Гета-държави. Дори не са автономни, а независими, защото всяка автономна област плаща налог на суверенното правителство. Тия нищо не плащат... освен по избори и протести и други стъкмени зулуми.

Това е самата истина,щом тези населени места са в БГ,то значи че са български,а това че всички от управляващите си заравят главите в пясъка е престъпление от наи-високо ниво.

ак47

Г-н Бедров, видяхте ли как статията, хващаща проблема за рогата, среща "приятелския огън" на "демократичните" Ви сподвижници. Тия същите, които блеят на воля, че "Крим е анексиран", подкокоросвани и от Вашите писания. Хора с объркана ценностна система, с объркани житейски координати е крайния резултат от дясното Ви говорене. Доста зле им се отразява. Блестяща Ви е статията и смела /както се вижда от реакцията на тези, които обикновено Ви припознават като техен говорител/! Дано продължите по трънливия път на истинската журналистика, търсеща същината на проблема и имаща мисията да поднесе истината, такава каквато е! Естествено е, че циганските гета са български гета. Непризнаващите такава теза се родеят с Хитлер. Обръщам се именно към Вас, замислете се още веднъж за статиите, с които защитавате лесната "евроатлантическа истина" и другите с които търсите същината на проблема. Тя не е лесна.., тя е трънлива и върви срещу политическото статукво. В този смисъл, забравете Плевнелиев, а гледайте Земан! Ето Ви например 2 истини, трудни за отстояване в "демократична" България. Не очаквам да ги отстоявате, но поне ги разберете: 1. Писането с дитирамби срещу КОЙ не е борба срещу статуквото. 2. Крим е бил, е, и ще остане руски! Другото са приказки за наивници.

натовец

Да, добре, ей сега Бедров ще разбере "истината" че Крим бил винаги руски, и като простака Земан ще хукне да се подмазва на злото джудже. Аман от калашници...

Емил

Абе кво си чешете езиците нещастници циганите са милион пъти по чисти от вас и ваште къщи дето смърдят и с години не правите ремонти кой ви ебе за 5 стотинки!!!Пишете и коментипате на оня дето духаааа крадливо предателско племе дето предадохте Левски и Ботев боклуцииии Мафия дето взимате подкупи по 100000 евра!!!Помощи раздавате в германия едно четри члено семейство получава 1300 евра 185 евра на дете детски а тука в крадливата България колко получава 4 члено семейство 207 лева!!! И все за тия помощи говорите можели четричлено семейство да ппеживява с тези пари мръсни варвари!!!Ако продължавате с тази политика Бай гайовска никоя държава и в никакви съюзи няма да ви искат до 10 години България ще стане тупска автономия и да това ще сте виновти вие Варвари защото сте гадно крадливо ама много крадливо алчно и завистливо плеве и расиско До десет години вие щесте изчезващ вид! То и сега несте българи някаква сбирщина от турци сърби македонци руси евреи е това е българско население какното да кажете истината е това и виесте безсилни!!!!

Роко

По 3 пъти на ден да се къпете -СМЪРДИТЕ !!! А не се къпете с месеци ! В циганските махали е смрад, но понеже сте нечистоплътни,не я усещате... Страхливи сте, вие сте смели само когато сте на ГЛУТНИЦА/ако я знаеш тази дума/ Тъпи сте, 100 години след маймуните сте...Мързеливи сте- във всяка държава ,където се заселите живеете от просия... Социалните помощи също са вид просия...Айде,много време отделих на един абориген...

Емил

Абе вие нормалнилисте или искате нещата даса така но неса така!!!!ей българско крадливо и продажно племе мислители че с 35 лв детски можете да отгледате дете вярвателиси!!!! едно четричлено семейство като говориме за мъж и жена 2 деца получава 119 лв социална помощ 85 лв детски общо 204 лв!!!!с толкова пари можели да живее едно семество от 4 човека но са принудени защото за циганите няма работа а и да има тяе неплатена най-мръсната и най-тежката винагие било така Стига квосте ревали за тия помощи и детски и едва 17% от всичкото циганско население в българия получават социални помощи другите или имат собствен бизнес или от всяко семейство има работещ в чужбина!!!! и стига сте говорили небивалице еденици цигани имат повече от 3 деца!!!и мислители че ако неполучават кирливите 35 лв детски няма да раждат абе вие ВАРВАРСКО ПЛЕМЕ нормални листе !!!!! !

Емил

Абе кво си чешете езиците нещастници циганите са милион пъти по чисти от вас и ваште къщи дето смърдят и с години не правите ремонти кой ви ебе за 5 стотинки!!!Пишете и коментипате на оня дето духаааа крадливо предателско племе дето предадохте Левски и Ботев боклуцииии Мафия дето взимате подкупи по 100000 евра!!!Помощи раздавате в германия едно четри члено семейство получава 1300 евра 185 евра на дете детски а тука в крадливата България колко получава 4 члено семейство 207 лева!!! И все за тия помощи говорите можели четричлено семейство да ппеживява с тези пари мръсни варвари!!!Ако продължавате с тази политика Бай гайовска никоя държава и в никакви съюзи няма да ви искат до 10 години България ще стане тупска автономия и да това ще сте виновти вие Варвари защото сте гадно крадливо ама много крадливо алчно и завистливо плеве и расиско До десет години вие щесте изчезващ вид! То и сега несте българи някаква сбирщина от турци сърби македонци руси евреи е това е българско население какното да кажете истината е това и виесте безсилни!!!!

Емилия

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/60884_444927842235218_44859147_n.jpg?oh=7c46e886d79e32650e436a46c3246e4b&oe=55B7B6E1&__gda__=1438332748_00a6e200e104df2b5a08267a6587ee23

Иван

Глас народен - глас божи! Народът отдавна е избрал правилното решение - циганите на сапун! Само тотален либерален кретен може да мисли, че циганите като цяло може да станат пълноценни граждани.

Джоко

В началото на демокрацията един полски десидент ни каза: НЕ СТЕ СЛУЧИЛИ НА МАЛЦИНСТВО... В ПОЛША СА ЕВРЕИ !!!

Мислещ

"Защо конкретният кмет позволява да се строи незаконно? Защо не се е опитал да въведе ред, за да може да се строи законно?" Защото незаконностроящите са гласоподаватели, много са и клета не иска да ги ядоса.

Абе Иване, ми защо тогава тия имат различен майчин език от българския?!?!? Значи те може да не са съвсем българи, ама гетата са български?!?!? Я ходи малко се разбери със себе си, па после се опитвай да журналистичиш.

V-1

Циганите имаха равен старт с българите повече от 45 години! Въпреки това, те предпочетоха да останат неграмотни, а следствие на това и бедни! Така че... не българите са им виновни на циганите, а собственият им манталитет!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.