Хаос и липса на политическа воля - това е диагнозата за проблема с КТБ в момента,  твърди Иво Прокопиев, който гостува при Сашо Диков в Нова тв..

Разговорът започна със закачка на Диков, който цитира Цветан Василев и попита издателя на "Дневник" и "Капитал" какво точно произвежда и дали наистина е спечелил всичките си пари от сделки с държавата. Прокопиев  избегна отговора, но обясни:

"Аз лично никога не съм коментирал жълти или лични страни от скандалите в КТБ, винаги съм коментирал нещата от тяхната финансова същност."

Тема №1 и почти единствена бе КТБ - какво се случва с банката, какво става с разследванията, експертизите, съденето, и действията на властта 10 месеца по-късно.

"Ами, то това е всъщност големия проблем. Почти 1 година след скандала всъщност нищо не се е случило. Никой не е разследван, парите не са проследени, няма виновни, и не са адресирани по-големите проблеми според мен. Защото дали ще бъде г-н Цветан Василев или господин Васил Цветанов, докато регулаторите и политическата класа допускат такъв тип институционални схеми за кражба на спестяванията на населението, винаги ще има някой, който да се възползва от тях", обясни Прокопиев.

И допълни за важността на докладите за финансите и банките от Европейската комисия и Международния валутен фонд, игнорирани от властта:

"По-лошото е, че ние коментираме сега едно интервю на г-н Василев, което вече цяла седмица тресе всички държавни институции - законодателни проблеми, хаотични закони, писани на коляно, изобщо, един миш-маш от най-различни идеи и хаотични действия в пространството. А в същото време, когато преди месец ЕК и МВФ излязоха с доклади за финансите и банките, никой от държавните мъже една дума не каза."

Според него основното послание на тези доклади е било, че казусът КТБ не е единичен случай, и може да се случи с други банки. Това според Прокопиев означава, че може да се наложи плащането на още едни 3,6 млрд. лева - или в пъти повече.

Основни виновници за казусът КТБ, според него са БНБ и Комисията за финансов надзор, като най-свързаните регулаторни органи:

"Вие виждате, че има политическа воля основополагащи закони като ГПК, НК да се променят с поправки, писани на коляно, а няма политическа воля няколко души, които очевидно са отговорни за това, което е станало, защото независимо от политическия натиск, независимо от различните интереси, корупция най-вероятно, виновни са председателите на регулаторните органи. Преките отговорници за това са двата финансови регулатора."

Прокопиев коментира и изявлението на Цветан Василев в интервюто му пред "Гласове", че определени медии дължали 34 млн. на КТБ, но никой не ги търсил.

"Тези медии са държавни по същество. Защото по линия на тази верига от задължения, те би трябвало да бъдат собственост на Фонда на гарантиране за влоговете. Така че всичко, което те пишат, правят, защитават или критикуват, трябва да бъде пречупено през тази призма.

Прокопиев за пореден път определи казуса КТБ като най-голямата кражба в българската история - между 5-7% от БВП.

"Като тегло в икономиката, процент от брутния продукт, няма друго такова чудо. Нито един български предприемач, почтен, с нормални усилия, не може да изкара такива пари", заяви Прокопиев.