Днес на Кримския полуостров е денят за размисъл. Утре, 16-ти март, е насроченият набързо референдум за статута на досега автономната област в територията на Украйна.

Жителите на Крим ще избират между две опции - дали да върнат Конституцията от 1992 година, която на практика ще ги превърне в независима държава, но все пак като автономна република в състава на Украйна, или да се присъединят към Русия като федеративна единица. Последните официални данни от 2001 г. сочат, че близо 60% от населението са руснаци. Според друго изследване през 2011 г над 70% считат Украйна за своя родина. Въпреки тези данни, управляващите в столицата Симферопол смятат, че присъединяването към Русия е сигурно, и че над 70% ще изберат тази опция.

"От 00.00 часа днес настъпи т. нар. ден за размисъл. Всякаква агитация днес и в дена на референдума е категорично забранена. Обръщам се към всички обществени организации и медии да се въздържат от агитации”, каза председателят на комисията за подготовка на референдума Михаил Малшев. 

Комисията ще следи зорко за спазването на правилата в деня за размисъл. Същевременно, международни наблюдатели от Европейския институт за наблюдение на демокрацията и изборите пристигнаха днес в Крим. Те са 30 души от  Полша, Австрия, Франция, Германия, Белгия, България, Унгария, Гърция, Италия и Латвия, сред които европейски депутати, членове на национални парламенти, и експерти по международно право. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС по телефона координаторът на мисията, директорът на Европейския център за геополитически анализи Матеуш Пискорски. 

Реакцията на Запада към референдума е открито негативна - според всички държави членки на ЕС, в това число и България, присъединяването на Крим към Руската федерация нарушава международното право. 

Украинската агенция УНИАН днес цитира статия на директора на Центъра за изследване на постиндустриалното общество Владислав Иноземцев, поместена във в. "Вашингтон пост". Според него Русия и руснаците ще загубят много от анексирането на Крим, по-точно - над 20 милиарда евро.