Пътят Асеновград- Смолян в района на Бачковския манастир е затворен,  заради огромно свлачище, което се е активирало тази нощ. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посочи, че свлачището е огромно по размери, като се е активирал цял скат на планината.

„Вземаме всички необходими мерки за разчистване на свлачището и неговото укрепване. Днес по обяд на мястото ще бъдат изпратени геолози, които ще направят нужните проучвания, за да се изготви проект, с който да се кандидатства за цялостно укрепване на ската, защото проблемът е наистина сериозен“, заяви министър Павлова.

Тя бе категорична, че за Цветница миряните ще могат да посетят Бачковската света обител.

Министър Лиляна Павлова заяви, че преовлажняването на  почвите и повишаването на нивото на подпочвените води след обилните валежи от дъжд и снеготопенето са основна причина за активизирането на свлачищата в последния месец. Такъв бил и проблемът с появилите се пукнатини по Лот 1  на АМ „Струма“  преди Дупница.

“Повишаване на нивото на подземните води е довело до напукване на асфалта. Вземат се нужните мерки и всички щети ще бъдат отстранени за сметка на строителя, защото магистралата е в гаранция“, категорична бе министър Павлова.

Тя уточни, че изпълнителят на проекта за своя сметка изготвя проект за допълнително отводняване и укрепване на  проблемния участък, който ще е готов до края на пролетта.  Заради свлачище остава блокирано и движението в едното платно  по АМ „Люлин“ в участъка между  8 и 9 км в посока София.   Там също има много свлечена маса, като се изготвя план за почистване и укрепване. Заради високи подпочвени води има пропадане и на участък от пътя Банско - Гоце Делчев.

„Буквално всеки ден имаме свличане на земни маси или пропадане на пътища, особено в планинските райони“, заяви министър Павлова.

Тя обясни, че с началото на строителния сезон ще започне приоритетен ремонт на най-спешните участъци от републиканската пътна мрежа.