Заради технологичен проблем от българския пазар ще изчезнат три вида човешки инсулин, но липсата им ще е временна, алармираха специалисти по ендокринология от Александровска болница. Препаратите няма да се продават у нас поне до лятото докато фармацевтичните компании се справят с производствените си проблеми. За тях вече са уведомени Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса и всички пациентски организации.

По данни на специалистите липсата на инсулините ще засегне около 4000 болни с диабет у нас, но няма да се стигне до проблеми с терапиите им. Достатъчно е пациентите да се обърнат към лекуващия ги лекар, за да им бъде изписано най-доброто заместващо лечение. На българския пазар има добро разнообразие от инсулинови продукти, така че решението е въпрос на добра консултация. Застрашени могат да се окажат единствено тези, които се отнесат несериозно и пропуснат да се срещнат с доктора си.

Според други лекари обаче заместването на терапиите няма да е съвсем безболезнено. За да се смени един инсулин с друг в протоколите, с които болните получават лекарството от аптеката, е необходимо да се назначат задължителен набор от изследвания. Ако всички болни едновременно решат да сменят терапиите си, това означава лекуващите ги лекари да извършат надлимитна дейност, която през тази година не се заплаща от здравната каса. В резултат хората с диабет могат да бъдат принудени или да чакат, за да се впишат в лимита за следващия месец, или да си купят инсулина сами. Другият вариант е докторите просто да извършат прехвърлянето на терапиите безплатно.