Премиерът Бойко Борисов призова българите да почиват тук по Великденските празници от трибуната на парламента, след като депутатът от Патриотичния фронт Поли Карастоянова го призова да даде едно рамо на българския туристически бранш така, както канцлерът Ангела Меркел направила преди години, когато в Германия туризмът бил закъсал.

Борисов само това чакаше:

"Използвам трибуната да се обърна към всички българи да си останат и да прекарат отпуската си в България, призовавам и депутатите да изкарат почивките си в България! Ако се направи справка ще се окаже, че голяма част не са почивали в България", заяви Борисов.

Но той се обърна и към местния туристически бизнес:

"Призовавам туристическия бранш да отговори с това, да даде обслужване, цени и качество, което да накара българите да не пътуват повече от 500 км, а да останат тук."

В началото Поли Карастоянова, която е и председател на парламентарната комисия по туризъм, попита премиера защо не изпрати делегация в Москва, която да направи нещо за противодействие на очаквания срив на руските туристи.

Борисов първо се пошегува, а след това обясни "международното положение":

"Дет' се вика, с една такава делегация ще увеличиме туристите на Москва. Ние по никакъв начин не сме направили каквото и да било, за да развалим отношенията с руската страна. Като член на НАТО и ЕС може би с изключение на "Атака" всички партии през годините са подкрепяли тази линия. Внушението, че ние като държава правим нещо срещу Русия, не е вярно."

После посочи и недъзите в туристическия ни бранш:

"Що се касае до туристическия бранш, всеки ден чуваме, че безспорно това е проблем. Но колко десетки хиляди български граждани напускат границите ни за Гърция и Турция. Браншът не може ли да направи качество на алкохола, храните, и всичко - чадъри, фотьойли, за да върне тези туристи?", запита Борисов.

"Ако направите една анкета на ползвателите на туристически услуги в България, Турция и Гърция, ще ви кажат - там е по-евтино, по-качествено. Това не е ли първият приоритет на туристическия бранш, а не да жалиме за руските туристи?

"Молбата ми към вас и туристическия бранш е: Седнете и си поговорете малко. Дава ли се фалшив алкохол. Водят ли се работниците така, както държавата изисква. Какво е положението на плажавете, поддържат ли се в необходимия вид. Какви са цените на чадърите, на шезлонгите. Защото огромен резерв български граждани вече използват чужди дестинации", отсече Борисов.

Въпрос на Настимир Ананиев (Реформаторски блок) за харчене на събраните повече пари в бюджета от началото на годината, Борисов коментира така:

"За март месец имаме 250 милиона повече събрани. Сумарната сума е над 820 млн., но това не означава как ще направим сметка да ги похарчим. Дупката в бюджета е 2,4 милиарда. Далече сме от мисълта, че тука ще спрем или това ни е достатъчно. Апетитите на министрите са огромни, нуждите на мног сфери са огромни, но основната цел е да запълним дупката в бюджета, за да не пипаме парите от дълга. Ако дай боже продължиме да се справяме добре и парите минат 1,3-4 млрд., ще направим дебат в парламента, за да прецениме къде действително неотложно трябва да се работи. Как ще ги похарчим, ще решиме, като дойде време", каза Борисов.