Малко пояснения от един от 26-те с лаптоп и логорея (последното според управляющите, господ да им дава здраве и берекет, докато търсят усилено парите на КТБ на всеки пет-шест месеца): 

В банкирането на дребно и в закона за банките няма SPV-та, за каквито говори Цветан Василев в днешното (б.р., вчерашното) интервю. Има заложено отговорно, консервативно и регулирано управление на чуждите пари т.е. тези на физически и юридически лица с депозити и сметки в банката. Който иска да финансира инвестиционни проекти, да "преструктурира и финансира" проекти, той следва да използва други юридически форми като рискови фондове например.

В световното банкиране връзките между интересите на собствениците на банката и тези на вложителите е регулирана още от времето на Голямата депресия през 20-те години, когато става ясно, че дори и правено съвестно, това е модел, който носи риска вътре в себе си. Тогава се измисля инвестиционното банкиране, което се занимава точно с това, но без да излага на риск парите на депозантите. 

Използването на подобна терминология е обикновена демагогия с професионална терминология, която цели да обясни че всичко което е ставало в "черната кутия на няколко правителства" КТБ е било нормално и законно. Не, не е било - отворете закона и спор дори няма да започне. Това, което всички виждаха, но никой не говореше, беше един паразитен проект, който търгуваше политическо и медийно влияние срещу реални икономически активи. С регулаторна подкрепа се купуваха активи и се подпомагаше дейността на банката чрез класическо "нечестно предимство" спрямо останалите на пазара. Ако банката трябваше да провизира всички лоши кредити и тези към свързани лица според изискванията на БНБ, тя трябваше да е затворила още преди години. 

Същото в момента се случва и в други банки с български собственици. И отново за това не се говори в медиите, и отново се мълчи в името на спокойствието и стабилността. И отново ще има милиарди, изляти от бюджета. Само дали ще има откъде да се вземат - това не става ясно. 

И понеже припомняме А и Б на банковото дело, още нещо важно - фондът за гарантиране на депозитите не е фонд за възстановяване на бандитско източени банки. Той служи за застраховане на българската система, която е малка и уязвима, от чисто пазарни рискове (вижте какво става с кредитите в швейцарски франкове например). При следващ банков провал в нея няма нито лев, има само бъдещи вземания.

За всичко това имаме да благодарим на няколко правителства назад, на ДАНС, на КФН и на още милион незнайни деградирали институции. И на медиите - специално. Защото когато протестът през 2013 година отиде пред централата на КТБ, никой не го отрази. Сега по същия начин изрязват "Долу Цеко". Нещо научено да виждате? Аз не.

Мнението е от фейсбук профила на Николай Стайков. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.