И на двамата трудно им се разбира какво точно искат да кажат, макар и по твърде различни начини.

До днес нямаха много общо – от различни партии, с коренно различни отговорности, единият рязък и неподправен, а другият потискащо екзактен. До днес.

Лидерът на ДПС Лютви Местан реагира остро срещу решението на съда да пусне под домашен арест нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов.

„Питам Защо?“, каза в специална декларация от парламентарната трибуна Местан.

Според него съдът казва на хората, че „от тук нататък могат да стрелят по политически лидери и ще се радват на слава“.

Единственото обяснение на Местан е, че това се случва, защото жертвата се казва Ахмед.

Това е укор - открит, искрен, неподправен, срещу облеченото в правни тоги пристрастие, срещу поръчителство, намерило своето покровителство сред отделни представители на българската Темида“, продължи лидерът на ДПС.

Той нарече още експертизите по делото „поръчкови“ и директно каза, че „очакваме прокуратурата да протестира и срещу променената мярка – домашен арест“.

След като даде директни насоки на държавното обвинение какво да предприеме по делото, Местан заложи и на съдебния състав от по-горната инстанция:

„Единствената ни утеха е, че съдебният процес не е завършил“, многозначително приключи депутатът.

До днес Лютви Местан имаше пълно основание да критикува бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за натиск върху съдебната система, за отправяне на обиди към съда, за раздаване на предварителни присъди. От днес вече не върви да го прави.

Следващият съдебен състав по делото ще знае какво очаква от него лидерът на една от управляващите партии. Ще знае с какво решение ще предизвика нови гневни изказвания и с какво ще му се хареса. Прокурорът също знае, че ако не обжалва мярката, отново ще бъде обвинен в „пристрастие“ и „поръчителство“.

След това изказване Местан спокойно може да си поръча портрет и да го закачи до този на Цветан Цветанов за радост на всички съдии.

Иначе е прав, че в съдебната система има огромни проблеми, но като управляващ много добре знае, че те не се решават с остри изказвания.

Ако наистина е разтревожен какво се случва в полето на Темида, може да помоли своя колега-депутат Делян Пеевски да му разкаже по-подробно за онази среща, на която Цветан Цветанов, главният прокурор Сотир Цацаров и самият Пеевски, са обсъждали висши назначения в съдебната система.