"Цветан Василев от банкер №1 и тих и спокоен човек за съседите си изпадна в депресия и красиво засили самолета на политическото статукво към един планински зъбер. Ето, че тази седмица можело да има и добри катастрофи."

Това написа основателят на "Не!Новините" Самуил Петканов. Оптимизмът му, според мен, е твърде преждевременен. Защото липсва зъберът. 

"Къде е прокуратурата всъщност?"

По някаква странна ирония въпросът зададе човек, срещу когото прокуратурата повдигна обвинение, издейства му европейска заповед за арест и засега само местният съд го задържа в Белград. Но това не прави въпроса неадекватен. 

Цветан Василев и интервюиралият го Явор Дачков със сигурност не са любимци на мнозина, но по-важни са думите, които си разменят и които очевидно занимават много хора в тази пролетно-зимна неделя.

Какво не знаехме до днес?

Общо взето, нищо. Знаехме ли, че всички тези фирми, които сега са част от „сделката за 1 евро“, са на Цветан Василев? Знаехме. Знаехме ли, че почти всички вестници са под влиянието на един човек, независимо дали са номинална собственост на „моето семейство“? Знаехме. Знаехме ли, че депутатът от ДПС не е само депутат от ДПС? Знаехме.

Интервюто на Цветан Василев обаче ни напомни, че нищо не може да бъде заметено под килима завинаги. В нашия случай нещото излиза на показ, после се замита. После пак се появява, после пак се замита. Технологията на тишината в медиите бе ефектно описана от банкера.

"Къде е прокуратурата всъщност? След като толкова много цялото правителство се бори да връща парите, какво прави с вестниците на Тошо Тошев, т.нар. вестник на Тошо Тошев и на Даниел Руц? Какво прави с т.нар. вестници на Венелина Гочева и на Петьо Блъсков? Какво прави с т.нар. вестник на Славка Бозукова и на Тодор Батков? Да ги изреждам ли?

Те всички дължат пари?

Всички дължат пари. Защо не работи държавата по връщането на тези пари? Защото обслужват тези, които са на власт. 

- Колко пари горе-долу дължат тези хора?

Официално 34 милиона. Това е сериозна сума, която те трябваше да издължават по определен начин, но те не я  издължиха."

Схемата с овладяването на вестниците всъщност не е новина. Още през август миналата година „Протестна мрежа“ публикува банкови документи и схемата, по която парите от КТБ са минали през кухи фирми и са стигнали до „независимата българска преса“.

Тогава никой не се впечатли. Никой не се запита на кого, в края на краищата, са тези издания? Никой не се запита с какви пари се издържат? Никой не се опита да провери наистина ли един депутат има влияние над всички тях?

А отговорите на тези въпроси са изключително важни – и за журналистите, и за медийния сектор, и за цялото общество.

Вместо това прокуратурата се зае да проверява четирима от вестоносците, без нито един от тях да си е купил вестник, да притежава нещо видимо голямо, нито пък да се движи с охрана. Имаше и друг резултат – масирана кампания срещу вестоносците от медиите, които... Да, същите.

Още ли са невинни институциите?

Цветан Василев посочва поименно кой какво притежава. НАП да е започнала проверки за доходите? КЗК да е започнала проверки за концентрация? Прокуратурата да е започнала проверки за търговия с влияние?

Банкерът посочва лицата, които са си изтеглили предварително парите от КТБ. Някоя държавна институция дали се интересува да ги попита откъде са научили и дали евентуално няма злоупотреба с подобна информация?

Цветан Василев признава, че фирмите – т.нар. SPV-та, са де факто собственост на банката, въпреки че номинално не са. Това преведено на български означава: Да, империята си е наша. Да, прескочих законовото ограничение. Да, излъгахме регулаторите. БНБ?

"Изкуствено беше създадена паника, а служители на определени фирми са били строявани да създават паника пред клонове на банката с искане да си изтеглят между петдесет и сто лева! По-голямата част от тях са били служители на известен холдинг в София.

- “Булгартабак“?

Например.“

Че кой се интересува от това?

Разбира се, не е задължително всичко казано да е истина. Но звучи достатъчно притеснително и следва поне да се провери. Най-малкото е тема за обсъждане. Но за кратко, после идва тишината, за която вече чухме рецептата.

Не знам, не чух, не видях

Тежката артилерия на ГЕРБ Десислава Атанасова оглави парламентарната комисия за проверка на аферата „КТБ“.

В телевизионно интервю бившата здравна министърка каза, че не знаела какво притежавал Цветан Василев.

Въпреки, че имам много общо с Русе, съм била винаги далеч от темата за военната промишленост. Дори не е било предмет на интересите от моя страна дали Цветан Василев е собственик на „Дунарит“.

Е, как така всички знаехме, само управляващите не знаеха!?

Държавата ще си върне парите, които даде за изплащането на гарантираните депозити в КТБ и догодина ще строи с тях магистрала "Хемус", каза премиерът.

За по-сигурно си купете билет за влака.