Александър Томов даде пресконференция на стадион "Българска армия", на която обеща няколко неща, но основно три: до петък ще плати заплатите на футболистите, ЦСКА ще вземе лиценз, фамилиите Манджукови и Инджови няма да получат клуба. А след несъстоялата се смяна на собствеността престрелките между Томов и Инджов продължават като на бойно поле.

Лидерът на партията "Българска социалдемокрация" обяви и новина, с която ще зарадва много "червени" фенове - Стойчо Младенов се връща на Армията.

"До 10 дни Стойчо Младенов ще се завърне клуба на ръководен пост. Вече съм разговарял с него. Засега няма да казвам какъв, но няма да е старши треньор", рече Александър Томов. "Треньорското ръководство остава - няма да сменяме Галин Иванов."

"Поведението на Инджов и Манджуков е тежко подвеждане, близко до измама, което стана в ден, в който трябваше да се платят заплати на футболисти и когато остават няколко дни до важната дата 31 март", започна Александър Томов, визирайки датата за подаване на документите за вземане на лиценз.

"Бях убеден, че споразумението с Инджов и Манджуков е нещо истинско и реално. Пресконференцията миналата седмица беше тяхна инициатива", продължи Томов. "Идеята да станат мажоритарни собственици беше подкрепена от мен, защото аз след 18 месеца сам исках, и още искам, да имам партньор. Повярвахме на тези хора, повярвахме, че сделката е сериозна, съзнателна и информирана. Юристите на Инджов ни дадоха две споразумения и 2 договора по време на мача с "Берое" и ние ги подписахме. Не е имало никакви претенции, доброволно, без нито една стотинка, аз се съгласих да прехвърля всички мои акции срещу инвестиране 3 млн до края на сезона, което ще е достатъчно за лиценз и други неща."

"Няма да коментирам причините защо последва този отказ. Не мога да ги докажа. За нас е ясно, че от месец насам атаката срещу ЦСКА стана радикална. Определени медии бяха добре подкрепени, за да плюят срещу ЦСКА. Всяка седмица има между 3 и 5 тежки мръсотии, които се пишат срещу нас", каза още той. "Тази атака доведе до няколко жертви. Първата е, че след прекрасна подготовка отборът беше пробит, не казвам определени играчи. Второ, от страна на Манджуков имаше жестока атака срещу Стойчо Младенов, след това и пресконференцията, на която му беше поставен ултиматум. А след като си поел ангажименти пред мен и Александър Тодоров в последния момент казваш "баста" и си тръгваш..."

"Аз се връщам в ЦСКА по принуда, защото виждам заговор. Поредният опит да се удари ЦСКА е равно на престъпление. Да поемеш писмени ангажименти и да се измъкнеш по бели гащи, това е атака, която е ясна. Първо, ЦСКА ще получи лиценз. Второ, заплатите на футболистите ще бъдат платени утре. Трето, тези хора няма да видят ЦСКА. Ясно е, че зад тази работа стои някой. ЦСКА не може да бъде оставен в ръцете на подобни лица и ще направим всичко необходимо това да не се случи. Няма да простя гаврата със Стойчо Младенов", завърши с патос босът на армейците.

От брифинга също така стана ясно, че ЦСКА се нуждае не от 800 000 лева за получаване на лиценз, както обяви изпълнителният директор Александър Тодоров вчера, а от около 1,8 милиона лева.

Междувременно Юлиян Инджов разпространи не една, а две декларации, в които отвърна на атаките на сегашното ръководство на клуба и на Стойчо Младенов. Строителният предприемач зададе и някои въпроси.

Вижте ги, публикуваме ги без редакторска намеса:

1. Кой всъщност е мажоритарен собственик на ПФК ЦСКА АД: ако е юридическо лице, кой е действителен краен собственик?

2. До БФС: Може ли съответното длъжностно лице, отговарящо за лиценза на ПФК ЦСКА АД да публикува списък с документите, които дружеството следва да представи за получаване на лиценз и кое е контактното лице от ПФК ЦСКА, отговарящо за получаване на лиценза?

3. Има ли заверен годишен финансов отчет за 2014 г. на ПФК ЦСКА АД, необходимо условие за получаване на лиценз и ако има, както твърдят г-н Томов и г-н Тодоров, да посочат къде е обявен?

3.1. Кой готви документите за лиценза?

3.2. Колко и какво ще трябва да се плати за получаването му?

По списъка за плащане на приблизително 1 700 000 /един милион и седемстотин хиляди/ лева, необходими за придобиване на лиценза, има ли подписани допълнителни споразумения за предоговаряне на задълженията до размер от 800 000 /осемстотин хиляди/ лева?

Сумирам ликвидните задължения:

По списък приблизително 1 700 000 /един милион и седемстотин хиляди/ лева;

Заплати и осигуровки за месеците януари и февруари приблизително по 650 000 /шестстотин и петдесет хиляди/ лева - приблизително общо 1 300 000 /един милион и триста хиляди/ лева;

Погасяване на необезпечени задължения към НАП - приблизително 1 700 000 /един милион и седемстотин хиляди/ лева;

Или задължения за лиценз в общ размер приблизително 4 700 000 /четири милиона и седемстотин хиляди/ лева.

4. Докато бяха декларирани задължения от порядъка на 12-13 милиона лева, на 25.03.2015 г. медии огласиха 27 000 000 (двадесет и седем милиона) лева. КОЕ Е ВЯРНОТО?

5. Вярно ли е, че "Лира Инвестмънт" е предоставила кредит на ПФК ЦСКА АД срещу 10% годишна лихва и какъв е размерът на главницата и начислените лихви и неустойки към момента?

Декларирам, че аз като физическо лице и представляваното от мен дружество, не сме предоставяли кредит на „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА“ АД.

Ако журналистите и ръководството на ПФК ЦСКА АД ми помогнат да получа отговори на въпросите, които бяха поставени и по време на одита, ще присъствам на пресконференцията на г-н Томов.“