Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Саудитска Арабия и още 9 държави удариха по въздух и земя Йемен с цел да защитят законното йеменско правителство. Над 100 000 бойци вече са на територията на държавата, а самолети сипят бомби по позиции на шиитските бунтовници в столицата Сана. Операцията стартира рано тази сутрин, след като бе разпространено изявление на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

В изявлението се казва, че Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Обединените Арабски Емирства и Катар "откликват на молбата на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади да защитят законната власт в страната от бунтовниците хусити". Подчертава се и че САЩ не участват във военната операция в Йемен.

Междувременно президентът Хади избяга от Аден, вторият по големина град в Йемен. Там той бе намерил убежище, след като бунтовниците превзеха столицата Сана. Падането и на Аден е въпрос на часове, затова Хади e побързал да напусне страната по море с лодка.

В сухопътна операция са готови да вземат участие Египет, Пакистан, Йордания, Мароко и Судан.

Белият дом обяви, че САЩ ще координират със Саудитска Арабия и арабските съюзници военните действия срещу шиитските бунтовници „хути“ в Йемен. Бунтовниците са подкрепяни от Иран и "Ислямска държава".

"Американските сили няма да вземат участие в директни военни действия в Йемен, но ще бъде създаден щаб за общо планиране , заедно със Саудитска Арабия, с цел координирането на подкрепата от страна на САЩ. Президентът Обама одобри предоставянето на логистична и разузнавателна подкрепа за провежданите от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив военни операции“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Мийхан.

„САЩ следят отблизо опасностите, свързани с разклоеннието на „Ал Кайда“ в Йемен и ще продължат да предприемат действия, необходими за предотвратяването на заплахите към Съединените щати и американските граждани“, добави тя.

Ключови думи

Коментари

коментар от Залива

Заливът е там, над плюс и минус, ОАЕ/Сауди. Йемен не се води "държава от Гълфа", щото е разположен на Червено море и Аденския залив/проток. Пипнете заглавието. :)

Коригирайте

Бунтовниците хуси са шиити. Те са врагове на Ал Кайда и ИДИЛ. Подкрепяни са от Иран. Те са част от сателитите на Техеран, заедно с режима на Асад, Хизбула, иракското правителство и иракските шиитски милиции. Води се война мвжду сунитите, начело със Саудитска Арабия и шиитите, начело с Иран. Ал Кайда се сражава срещу хуси. Статията е прекалено неточна и не отива на изданието Ви.

жандармеристо

Aма как така САЩ не участват? Ц ц ц ц . . .

Има ли това някакво отношение към покачването на петрола БРЕНТ днес?

има

Развеселен

в такива моменти се радвам, че съм роден в България

Стоян

Какви са тия глупости за шиити в съюз със уахабистките главорези от ИДИЛ? Спрете хероина, всеки поне минимално запознат с групите в Близкия Изток се смее или дразни на подобни безумия!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.