Руският опозиционен лидер и бивш вицепремиер Борис Немцов е трябвало да умре заради сътрудничеството си със САЩ по изготвянето на списък за налагане на санкции спрямо руски политици и бизнесмени.

За новата версия по ликвидирането на върлия опонент на Владимир Путин съобщава днес “Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг”. Авторитетното издание се позовава на кръгове от тайните служби, но по обясними причини не посочва конкретно източника на информацията. Във всички случаи тя звучи правдоподобно.

След анексирането на Крим от Русия точно преди година Борис Немцов е откликнал на молба на САЩ да помогне при съставянето на списък на лицата – политици и бизнесмени, които имат пряко или косвено отношение към противозаконния акт, за да се наложат спрямо тях санкции – забрана за влизане в САЩ и замразяване на банковите им сметки. Известно е, че такъв списък от санкции беше изготвен от Вашингтон и той продължава да е в сила. В него са включени особено близки приятели и сподвижници на Путин.

В списъка фигурира и името на председателя на руския парламент – Думата, Сергей Евгениевич Наришкин. Според източника на “Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг” Наришкин е бил на тайна мисия в Крим и то малко преди анексията. Той имал за задача да намери подходящ човек за бъдещ губернатор на полуострова след присъединяването му към Русия. След анексирането председателят на Думата нарече акта “едно от най-важните исторически събития на века”.

Преди да оглави руския парламент на 21 декември 2011 г., Наришкин беше шеф на президентската администрация – от май 2008 до декември 2011 г., и се смята за един от най-приближените и верни хора на Путин.

Освен че след анексирането на Крим Немцов е подал информация на Вашингтон срещу кои политици и безнесмени би следвало да бъдат наложени санкции, той е бил малко  преди убийството му в американската столица за среща със сенатори консерватори. Сред тях са били Джон Маккейн и Рон Джонсън. Този път Немцов е предал втори списък, наречен по името на починалия при неизяснени обстоятелства през 2009 г. в московски затвор адвокат и противник на Путин Серегей Магницки.

“Списъкът Магницки”, който Немцов е предал, съдържал имената на 13 души, сред които и приближени на Путин. Срещу тях все още няма наложени санкции. Правителството на САЩ възнамерява да направи това след приключване на следствието по убийството на Борис Немцов, твърди “Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг”, позовавайки се на Държавния департамент на САЩ.

Руската опозиция отдавна изрази дълбоките си съмнения, че арестуваните дни след покушението на Немцов петима души, предимно чеченци, имат нещо общо с убийството, извършено късно вечерта на 27 февруари т. г. на мост, непосредствено до Кремъл.

Единият от задържаните, Заур Дадаев, първо призна, че той е ликвидирал Немцов, но дни по-късно опроверга сам себе си и посочи алиби. Впоследствие стана ясно, че показанията са били изтръгнати с мъчения. Това съобщи не друг, а представител на Комисията по човешките права към Кремъл.

Руската пропаганда продължава да твърди, че Путин няма нищо общо с убийството на Немцов. То било дело на врагове на руския президент, за да го дискредитират и да се провокират размирици.

Дали истината за това кой стои зад убийството на опозиционния лидер Борис Немцов някога ще излезе наяве, още никой не може да каже.

Никак обаче не е случайно казаното след покушението от опозиционния политик Владимир Милов за радио “Свобода” – Путин и обкръжението му имали далеч по-големи проблеми след налагането на санкциите от ЕС и САЩ, отколкото са очаквали.

“Тези хора отдавна смятаха, че Немцов лично носи вина за налагането на тежки санкции. В Кремъл се мръщеха на лобистката дейност на Борис”, заяви тогава Милов.