Охранителната компания ASP ще заведе дело срещу "Български пощи" заради неверни твърдения по адрес на фирмата, които уронват доброто име и престижа ѝ. Това обяви управителят на компанията Петър Миланов пред Клуб Z.

Той обясни, че е скандализиран от изявление на ръководството на държавната компания пред нашата медия по повод обществената поръчка за охрана на пощите. Снощи на въпрос на Клуб Z защо само компанията "ВИП Секюрити" е поканена да сключи директен договор за охрана на пощенските станции, от "Български пощи" изпратиха следното писмено обяснение:

Фирмата, която  е поканена за участие в процедурата „пряко договоряне” за сключване на този временен договор, е избрана след независима експертиза, направена от експерт по сигурността, който определя 6 възможни изпълнителя.  Четири от тях покриват изискванията частично, а и не могат в такива кратки срокове да реагират. Финалният избор се сведе до две основни компании - досегашният изпълнител ASP и "ВИП Секюрити". След направена проверка, се оказа, че срещу ASP има стартирала процедура по искане за обявяване в несъстоятелност. Грижата за защита на обществения интерес, която е първостепенна, определя окончателното решение в полза на другата компания. 

По този повод шефът на АSP обясни:

"Няма такова нещо. Това са спекулации, чиято цел е да навредят на доброто име на фирмата. Затова ще подадем съдебен иск за претърпени морални и материални щети от страна на пощите".

Според Петър Миланов в момента ръководството на държавната компания се опитва всячески да оправдае закононарушенията си около конкурса за охрана на пощите и така затъва все по-дълбоко. Той предостави за публикуване в Клуб Z актуална справка от Агенцията по вписванията за състоянието на ASP, която е с днешна дата.

"Абсурдно е да ни отстранят на такова основание. В пощите добре знаят, че не сме в процедура по несъстоятелност. Предоставили сме им документи, а и дори и в момента именно нашата компания охранява пощите", уточни Миланов.

От пощите уточниха, че били получили информация за финансови проблеми на охранителната компания. ASP не били обявени в несъстоятелност, но срещу тях имало подаден сигнал и от държавната фирма просто се били застраховали, че интересите на компанията няма да пострадат, отстранявайки компанията от състезанието.