Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На фона на очертаваща се лятна туристическа криза, браншът поиска държавата да настоява за компенсации от ЕС заради това, че руските туристи тази година няма да дойдат на море у нас. Това стана на заседание на парламентарната икономическа комисия, на което освен ресорните министри присъстваха и представители на 15 асоциации.

Според председателя на комисията Петър Кънев (БСП), очакваният спад на руските туристи, които са основните клиенти за морските курорти, е между 30 и 60%. Това се дължи както на поевтиняването на рублата, така и на ответните мерки на Русия срещу търговското ембарго от страна на ЕС, поради което не може да се разчита на програмите за изпращане на деца, възрастни хора и ветерани. Освен това Москва е издала забрана и на държавните служители да почиват у нас. Оказва се, че са отменени са дори всички почивки в детския лагер в Камчия, който е собственост на руското правителство.

"Искаме компенсация, евродепутатите ни трябва да помогнат, защото положението на бизнеса ни е много тежко", заяви Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Ситуацията с руския пазар е изключително тежка, положението е тревожно и за нас е важно какви мерки ще предприема държавата в тази ситуация. Нашите хотели са готови да приемат туристи, но за съжаление те няма да дойдат. 

Трябва да се търсят компенсации от ЕС, които не трябва да се разглеждат само като щети, нанесени само на туризма, защото те засягат цзялата икономика", казва Ивелина Гроздева, председател на съвета на директорите на курорта "Албена".

"Със сигурност ни очаква един много труден сезон, но да не се вещаят и апокалиптични картини", призова министърът на туризма Николина Ангелкова, като поясни, че докато не минат основните туристически изложения, което ще стане през април, не могат да се дадат точни данни за спада.

Ангелкова обяви, че по междинни данни от анализите на подопечното ѝ ведомство се очаква по-висок интерес на туристи от Германия, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Чехия, Сърбия, Македония и Гърция. Но посочи, че експертите ѝ прогнозират спад на украинските туристи от 20-30%, а на руските - от 30-40%.

"Проучваме възможности за издаване на визи на летищата, като полагаме всички усилия в това посока", добави тя.

"Летният сезон започва само след месец, а в Слънчев бряг няма държавност. Безразборно се строи, строят се бараки, извършва се "барачна" търговия. Губим основен турист – българина. Всички комисии, които трябва да противодействат на сивата икономика, се съсредоточават само върху изрядните фирми. 100 полицаи са недостатъчни - по улиците се родават тонове меса и маркови стоки без лиценз", оплака се Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Министърът на туризма обеща, че контролът ще бъде засилен, като са планирани спешни проверки на МВР и Дирекцията за национален строителен контрол, като се предвижда и по летните курорти да има съвместни междуведомствени патрули, като по зимните.

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов обеща да има обективен, но засилен контрол върху храните, защото "едно от предимствата на България като туристическа дестинация е качеството на храната".

Ключови думи

Коментари

Да им плати оня мухльо Плевнелиев, че не спрая да плюе Русия вместо да има адекватно поведение, като за такъв пост и да пазим неутралитет за да си запазим икономическите възможности. Колко пострадаха в сферата на туризма от тоя неадекватния глупак!

Радев

Тия мрънкалници да спрат да се оплакват, а вместо това да намалят цените и да подобрят качеството на услугата и по този начин да се опитат да привлекат българския турист, който през последните години тотално зачеркна и то с право родното черноморие. От друга страна няма как България да гласува санкции срещу Русия,а после да се облизва за парите на техните туристи.

ТУРИСТ

АМИ, ИЗМЕКЯРИНО РАГИН И КОЛЕГИ, ОСИГУРЕТЕ СИ ТУРИСТИ ОТ ДРУГИ "ДЕСТИНАЦИИ"! ПОКАНЕТЕ ГИ В БЕТОНИРАНИТЕ КАЗАРМИ, КОИТО ПОСТРОИХТЕ ЗА РУСКИТЕ ГОВЕДА И ТАКА ПРОГОНИХТЕ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ ЗАПАДЕН ТУРИСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ! НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ КЪДЕТО МИНЕ РУСНАК, ПОВЕЧЕ ТРЕВА НЕ НИКНЕ! ДОРИ ВАШИЯ МОЗЪК МОЖЕ ДА ГО ЗАЦЕПИ! КОЙ ВИ Е ВИНОВЕН СЕГА????

Путин хуйло

Кремълските к.л озето ли з ци, легендирани като туроператори, да си оправят хилядите кочини - от цените до качестввото. А за липсващите туристи-"братушки" на въпросните горни пенсионирани или още действащи милиционери - да си носят отговорностите и последиците. Никой не ги е бил по главата да разтварят бузи само на изток. Лично аз категоримно сам ПРОТИВ парите от моите данъци да пълнят милиционерските гуши на др. Рагин, братя Диневи, сем. Баневи или кой да е друг подобен екземпляр!

Херсей

А не искаш ли всички да им съберем пари и да им платим. Искате си Хуйло, сега той да ви плаща масрафите. Големи тарикати искате да бъдете. Като онези в Луганск. не искат да имат нищо общо с Украйна, но като е за пари, си ги искат, и временно се сещат че са били украински граждани, но и пак не искат да имат нищо общо. Та не по различни сте. Плюете ЕС но искате пари от него, за да ви компенсира загубите. Никакви пари. Боли ме грехомеро за т.н. туроператори, всичките до един, по един или друг начин свързани с БСП-кремълската мафията. Нали искате Хуйло, ето ви го сега Хуйло. Сладки приказки, но като се опре до пари, и всичко се променя. И вместо да си му ги искате, пак от други ги търсите. Като искате Русия, сега ЕС защо да ви ги плаща парите. Оправяйте се.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.