Предложението на финансовото министерство индивидуалните пенсионни партиди да се съхраняват в Сребърния фонд разрушава сигурността на пенсионната система в България. Това коментира председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев пред депутатите по време на заседанието на временната парламентарна комисия за финансовото състояние на пенсионните дружества и управляваните от тях фондове, съобщи БГНЕС.

Предложените промени не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а предлаганият избор пряко ги ощетява и нарушава правата им, смятат от асоциацията.

"С включването на възможността партидите да се прехвърлят се нарушава сигурността на пенсионната системата. Промяната не решава проблема с липсата на обособени индивидуални партиди", коментира Абаджиев.

Никола Абаджиев цитира и становище на мисията на Международния валутен фонд от 13 март, според което следва да бъде осигурено достатъчно време за изчерпателен анализ на въздействието и за консултации със засегнатите страни, особено по отношение на възможността изборът да не бъде еднократен.

Асоциацията на пенсионните дружества продължава да оспорва и доходността на частните пенсионни фондове за последните 10 години, представена от Комисията по финансов надзор (КФН). Според КФН за периода 2004 г. - 2014 г. средната реална доходност за универсалните пенсионни фондове е отрицателна: -0,16% на годишна база и -1,7% за целия период. 

Налице са съществените различие между КФН и БАДДПО по реалната и номиналната доходност и методиката на изчисление, каза Абаджиев, като даде за пример, че според изчисления на асоциацията реалната доходност е положителна: 0,48% на годишна база и 5,15% за целия период", настоя Абаджиев.