Протест на износители на дървесина и дървопреработвателни предприятия ще запуши центъра на София утре. Над 2000 души се очаква да се съберат от 10:30 часа пред Народното събрание, обявиха представители на бранша на пресконференция днес.

Търговците на дървесина искат отмяна на 3-месечната забрана за износ на дървесина, която влезе в сила от 10 март с цел да се спре незаконната сеч.

"Над 100 фирми са заплашени от бърз фалит през следващите три месеца, което ще доведе до съкращаването на близо 8000 служители. Загубите в сектора ще достигнат близо 40 млн. лв., като 10 млн. лв. от тях са за заплати", съобщи износителят Димитър Николов.

Според него мораториумът ще ощети държавния бюджет с 29 млн. лв., 4 млн. лв. загуби ще понесат пристанищата, а с 6 млн. лв. ще бъде ощетен транспортният сектор. Освен това забраната противоречи на принципа за свободно движение на стоки и капитали в Европейския съюз.

Представителите от бранша са категорични, че мораториумът няма да спре незаконната сеч, но ще нанесе непоправими последствия за законната. С 20% ще спаднат приходите на държавните горски предприятия, а износителите на дървесина ще трябва да заплатят неустойки по сключените от тях договори, коментираха от бранша.

"Вместо да се налага мораториум, трябва да има стимули за износ, защото в момента в горите има около 500-600 хил. куб. м. паднали дървета. По тях ще започнат да растат лишеи и ще станат неизползваеми", поясни лесовъдът д-р Бойко Неделин.