Учени откриха костите на испанския писател Мигел де Сервантес, съобщи Би Би Си.

Година след началото на работата по идентифицирането на останките те потвърдиха, че сред намерените кости в криптата на църква в центъра на Мадрид са и тези на автора на „Дон Кихот де ла Манча“. Експертите смятат, че са намерили части от скелета на писателя, на неговата съпруга и на още няколко души, които са били погребани в Мадридския монастир на Ордена на Светата Троица.

Екип от 30 специалисти е използвал уреди с инфрачервени лъчи, 3D скенери и радари, които проникват дълбоко в земята, за да открият костите в забравените подземия на църквата. Сервантес е бил погребан през 1616 година като беден човек, заедно с много други хора. След това техните останки са хвърлени в криптата и разпръснати в 33 ниши. По-късно храма е изгорял и на негово място издигнат нов. И в подземията му са положени намерените след пожара остатъци от хора. Така че не е възможно да се сглоби скелет от костите на автора на "Дон Кихот", тъй като те са смесени с останките на други покойници. Костите са в много лошо състояние, но експертите са сигурни, че част от тях са именно на великия писател.

Чрез ДНК анализ постепенно могат да се отделят намерените на Сервантес кости.

Постепенно учените ще се опитат да отделят костите на Сервантес от останалите. Това ще стане чрез ДНК анализ. И когато се намерят всички възможни, вероятно ще се извърши препогребване на писателя с всичките му салтанати.

Църквата, в която лежат останките на Сервантес.

Тържественото погребение ще стане в същата църква, тъй като такава е била волята на Сервантес.