"Всяко решение за газопровод за пренос на руски газ през Турция трябва да бъде взето след консултации с ЕС и не трябва да нарушава вече съществуващите легални договорености", заяви в Анкара зам.-председателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович, който е и предаде Ройтерс.

През декември Русия изостави своя проект "Южен поток", който трябваше да доставя 63 млрд. куб. метра природен газ по дъното на Черно море през България, като за сметка на това обяви нов проект, начерен условно "Турски поток", който ще доставя същите количества, но през Турция и Гърция.

По време на посещението си в Турция Шефчович коментира, че досега Брюксел не е получил никакви конкретни предложения от Русия, и че всички планове за новия газопровод трябва да са икономически обосновани и в съответстие със задълженията на "Газпром" към дългосрочните си европейски партньори.

"Когато говорим за големи доставки за европейските потребители, не можеш да приемеш подобно решение, без да го обсъдиш с ЕС и Европейската комисия", заяви Шефчович на брифинг в Атина.

Той "изрази загриженост" и от потенциално изключване на Украйна от транзита на руски газ за сметка на "Турски поток".

"Ако нещата се променят в подобен мащаб, това не е обичайната процедура и това не е подходящото отношение към голям клиент като ЕС", коментира Шефчович.