Столична община дава 440 000 лв. без конкурс за ремонт на бордюри и тротоари в Банкя. Това става ясно от документацията, която е публикувана в края на февруари месец на сайта на район Банкя, разкрива БГНЕС.

Парите, които са за сметка на бюджета, се предоставят на консорциум "Монисад Банкя", който е изпълнител на т.нар. "воден цикъл" на града, финансиран по европейската програма "Околна среда".

Проектът за подмяна на ВиК-мрежа в Банкя и кварталите "Михайлово", "Вердикал", "Градоман" и с. Иваняне е сред най-скъпите, които се изграждат с европейски средства, ако се съди по индекса "вложени средства спрямо брой жители на общината". Изпълнението на проекта стартира в края на 2013 г. и възлиза общо на 74 млн. лв. (58 млн. лв. европейско финансиране и 16 млн. лв. съфинансиране от бюджета на СО).

По данни на Столична община в гр. Банкя и прилежащите квартали живеят общо 12 500 души. Това означава, че ВиК-мрежата на Банкя излиза по около 6000 лв. на един жител.

Според регламентите на Европейската комисия "водните цикли" трябва да струват до 1000 лв. на всеки един жител на съответната община. В случая с Банкя е допуснато шест пъти надвишаване на финансовия индикатор. Въпреки това, заради забавяне на строителните дейности, жители на Банкя протестираха в края на 2014 г. От Столична община обещаваха приключване на работата до края на януари, но сега се очаква първият етап от подмяната на ВиК-мрежата да приключи през май.

Вероятно още през есента ще стартира и втория етап, който ще осигури нова канализация и във вътрешнокварталните улици. На 2 февруари кметът на Банкя Рангел Марков одобри стартирането на обществена поръчка за изработването на проектите. Тогава стана ясно, че Столична община е планирала Банкя да бъде сред бенефициентите и по новата ОП "Околна среда" 2014-2020. С новите планове на Столична община за изграждане и на вътрешнокварталната канализационна и водопреносна система на Район Банкя, цената на ВиК-мрежата ще достигне 8000-9000 лв. или дори 10 000 лв. на един жител.

Сериозните европейски инвестиции, които се заделят от столичната общинска администрация за Банкя, очевидно не са достатъчни, защото на 26 февруари, кметът Марков стартира нова процедура, свързана с благоустройството на общината. Този път тя е за пряко договаряне за "Изграждане и ремонт на бордюри и тротоари в обсега на Проект "Инженерна инфраструктура на ВиК мрежата на Банкя и кварталите "Градоман", "Михайлово", "Вердикал и с. Иваняне".

От документацията става ясно, че допълнителното отпускане на 440 000 лв., с ДДС, се налага заради пропуски, които са допуснати в първоначалния вариант на проекта за водния цикъл на стойност 74 млн. лв. Извършените огледи установяват, че част от бордюрите на ремонтиращите се улици на Банкя биха попаднали по-ниски от нивото на уличната настилка след нейното окончателно полагане.

"Тротоарите трябва да имат напречен наклон до 2,5% към дъждоприемните шахти, за да има ефективно отводняване. При описаното състояние на бордюрите и тротоарните настилки това не може да се изпълни", гласи друга част от мотивировката за необходимостта от нови инвестиции.

Оказва се, че и дъждовете през 2014 г., също са сред изброените мотиви за нуждата от отпускане на още 440 000 лв., които да отидат за ремонт на бордюри и тротоари. Отбелязва се изрично, че констатираните деформации не са могли да бъдат предвидени в момента на сключване на договора между Район Банкя и "Монисад Банкя", т.е. преди две години.

В крайна сметка кметът на Банкя Рангел Марков мотивира директното договаряне с "Монисад Банкя" за допълнителна услуга със следната формулировка: "за да може да се осъществи цялостно изпълнение на асфалтова настилка по улиците, по които е изпълнена ВиК-мрежата, е необходимо да бъдат изпълнени непредвидени, допълнителни дейности по разваляне и възстановяване на дефектиралите участъци с бордюри и тротоарни настилки, които допълнителни дейности са технологично свързани с изпълнението на Проекта".

Така до 30 април 2015 г. освен нов асфалт, фирма "Монисад Банкя" ще подмени бордюри и тротоари, но вместо това да е било включено при проектирането и сключването на договора през 2013 г., сега ще струва още близо половин лева на данъкоплатците.

Управител на изпълнителя на "водния цикъл" - "Монисад Банкя" е френският гражданин Жан Джелоян, а съсобственици на консорциума са българската фирма Монимекс, с управител Симеон Савов и френската компания SADE S.E. На сайта на българския клон на френската компанията присъства и логото на Veolia Environnement, която e собственик на "Софийска вода".