Няма съмнение - за губене на време и развлечение смартфонът и таблетът нямат равни, но когато трябва да се свърши работа, трябва клавиатура с бутони и по възможност по-голям дисплей. И въпреки слуховете за тяхното изчезване преносимите компютри не искат да умрат, което в някаква степен се дължи и на ултрабука - тънък и лек лаптоп с бързи процесор, който може на батерия да изкара и цял работен ден.

На пазара на тези устройства става по-горещо, след като Toshiba обяви, че пуска в Европа, т.е. и България, върховата си серия ултрабук компютри - KIRA. Машините са с 13,3-инчов дисплей с избор между Full HD резолюция (1920 х 1080 пиксела) или сензорен с повече "точки" - 2560 x 1440 и покритие от недраскаемо стъкло Concore. Процесорите са Intel Core от пето поколение, като дават възможност за работа до 13 часа с една батерия. Теглото на компютрите е от 1,1 до 1,3 кг, а дисплеите са цветово калибрирани, за да може да разчитате на тях и при графичен дизайн. Клавиатурата е с осветни бутони, така че може да работите и при по-слаба околна светлина.

В компактното шаси е намерено място на 3 USB порта, единият от които може да зарежда мобилни устройства и когато компютърът е изключен, и чифт колонки Harman/Kardon за по-качествен звук при гледане на филми и слушане на музика.

Устройствата ще са налични на българския пазар през второто тримесечие. Няма данни за цените, но в американския Amazon моделът с най-високи характеристики е около $1900.