Салвадор Дали е мъртъв от четвърт век, но ексцентричният сюрреалист, който приживе казваше, че не вярва в собствената си смърт, може да стане баща за първи път. По време на съдебно дело, което се гледа в момента в Мадрид, Пилар Абел твърди, че майка ѝ е имала тайна интимна връзка с художника през 1955 г. и в резултат се е родила тя – през февруари 1956-а.

Отношенията на Дали със съпругата му Гала са почти толкова прочути, колкото и самото му изкуство. Артистът й е бил изключително предан, но тя му е била по-скоро муза, отколкото сексуален партньор. Заради предполагаемия страх на Салвадор Дали от женски гениталии, той не просто приемал, но и насърчавал извънбрачните ѝ връзки – включително и с приятеля си Пол Елюар, бившият й мъж.

Ако твърденията на Пилар Абел се окажат верни, това ще хвърли светлина върху брака на Дали и Гала от друг ъгъл. Според нея майка ѝ и художникът се срещнали и започнали аферата си в Порт Лигат, малко рибарско селище край Кадакес, където Дали построил къща за себе си и съпругата си.

Майката на Пилар често ѝ говорела за тайната си връзка с ексцентрика и я уверявала, че Дали е неин баща. Сега адвокатът на ищцата е поискал от съда в Мадрид да се направят ДНК-тестове, които да потвърдят или отхвърлят роднинската връзка.

Пилар Абел има претенции и върху наследството на Салвадор Дали. Тя вече е завела дело срещу „Фондация Дали“, която стопанисва и се разпорежда с имотите и правата на художника – включително къщата в Порт Лигат. Ако бъде потвърдено, че Пилар е изгубената дъщеря на Дали, тя ще получи част от наследството на баща си, оставено след смъртта му през 1989 г.

Бракът противоречие

Бракът на Салвадор и 10 години по-възрастната Гала е изпълнен с поредица от противоречия. Те се женят на гражданска церемония през 1934 г., а после още веднъж, вече църковно – след дългогодишни опити през 1958 г. Гала получава специално позволение за това от папата. Тя е била разведена, но въпреки това е ревностна католичка и държи на църковен брак.

Двамата живеят заедно в къщата в Порт Лигат, а през 1968 г. купуват замък в Пубол, малко селце в сърцето на Каталуния. Тогава Гала е вече 70-годишна, страдаща неутешимо по отминалата младост и опитваща всевъзможни начини да си я върне чрез контакти с млади мъже, хранителни диети и дори операции. Гала заживява в замъка, но не и Салвадор – той може да я посещава само след писмена покана от нейна страна.

Гала Дали умира през юни 1982 г., а със смъртта ѝ си отива и творческото вдъхновение на Салвадор. Художникът остава в дълбока депресия и вече почти не докосва четката. Умира от сърдечен удар през 1989 г., след като през годините е направил няколко неуспешни опита за самоубийство, включително чрез дехидратиране.