НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ, БНР
СПЕЦИАЛНО ЗА КЛУБ Z

"Инвестицията, направена от Цветан Василев в стъкларската фабрика в Парачин, е много добра."

Така сръбският президент Томислав Николич отговори днес на въпрос на БНР дали случаят с банкера, който се укрива от българското правосъдие в Белград, няма да повлияе негативно върху двустранните отношения. Николич заяви това на среща с пристигналия на визита в Сърбия български президент Росен Плевнелиев.

Същевременно Николич изтъкна, че който е извършил престъпление, трябва да отговоря там където го е направил.

"По сръбското законодателство той не е направил престъпление. Вероятно в България е направил престъпление и там ще отговаря. Бог ми е свидетел - не съм ви карал да ме питате това. Знаете че в някои вестници в Сърбия се появиха статии за "Томиния българин", който е едва ли не причинил престъпление и ограбил България", добави Николич.

Василев стана известен в западната ни съседка като "Томиният българин" поради близостта му с Томислав Николич. Сърбите наричат държавния си глава Томо.

"Наистина съм виждал този човек само два или три пъти в живота си. Но продължавам да мисля, че инвестицията от негова страна беше много добра, отлична дори. И че такива инвестиции трябва да бъдат насърчавани. А това какво е поведение той има в своята държави - това е работа на самата нея. Сърбия се грижи някой да не извърши престъпление на нейна територия", каза президентът на западната ни съседка.

Според него инвестиции като тази в Парачин не могат да попречат на двустранните ни отношения.

Само ден по-рано стана ясно, че Апелативният съд в Белград е отхвърлил решението на първоинстанционния Висш съд в сръбската столица издирваният с червена бюлетина Василев да бъде екстрадиран в България.

Двамата лидери обсъдиха и редица въпроси на двустранните икономически и политически връзки.

"Свързаността на транспортните и енергийните мрежи и модерната инфраструктура са наш общ стратегически приоритет", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че реализацията на транспортен коридор номер 10 и автомагистралата София-Ниш са от стратегическо значение в национален, регионален и европейски план.

Според Николич има разбиране и общо желание за развитие на инфраструктурата и построяването на магистралата. Домакинът смята, че строителството на този път ще превърне България и Сърбия в най-значимите в транспорта в тази част на света. Той увери, че до края на 2016 г. ще бъде пусната магистралата от Ниш до Цариброд на границата с България. Тази отсечка е част от Коридор номер 10.

Българският държавен глава изтъкна и важността от реализирането на газовата връзка между двете страни и допълни, че така ще се повиши енергийната сигурност на всяка от тях и на целия регион.

"Всяка една от страните в региона има правото да купува газ на конкурентна цена и да има достъп до алтернативни доставчици", каза Плевнелиев.

Според него е необходимо да се насочат усилия и към изграждането на регионален пазар на природен газ и ток, което ще гарантира диверсификация и конкурентни цени.

"България винаги е подкрепяла изграждането на "Южен поток" съобразно изискванията на европейското законодателство. Страната ни извършва подготвителни работи по проекта и има готовност да започне строителство в случай, че Европейската комисия и Русия се споразумеят за прилагането на европейското законодателство", увери Плевнелиев.

Други важни проекти между двете страни, посочени от българския държавен глава, са плановете за нови ГКПП като Банкя-Петачинци и Ново корито-Салаш.

Двамата президенти обсъдиха и положението на българското национално малцинство в Сърбия и въпросите за обучението, вероизповеданието и информирането на майчин език. Плевнелиев получи уверение,  че въпросът с недостига на учебници на български език е вече решен и ще се съдейства във всички други аспекти да се гарантират конституционните права на сънародниците ни в Сърбия.

Утре Плевнелиев ще разговоря в посолството ни в Белград с лидерите на българската общност от Цариброд и Босилеград.