Откровение за събитията в българското общество през последните месеци ще направи Александър Морфов с новия си авторски спектакъл „На ръба“. Творбата вече има премиерни дати, обявени в сайта на Народния театър – 16, 17, 18, 28 и 29 април. Постановката трябваше да се появи на сцена в средата на януари, но бе отложена за неопределено време след назначението на Морфов на директорския пост в първия ни театър.

Преди протестите срещу Слави Бинев в Комисията по култура и медии в парламента, режисьорът бе започнал репетиции на „Одисей“ – не беше ясно дали по Старогръцките митове и легенди на Николай Кун, или по Джеймс Джойс. Но покрай съпротивата си срещу властта той се отказа от намеренията си, с актьорите си започна да пише нови текстове и да гради сюжет в процеса на репетициите. Единствено трупата знае в каква посока е тръгнал режисьорът. Вероятно ще бъде по актуалните процеси в обществото ни. Морфов реши да отложи появата на новия спектакъл пред публика, не само защото бе затрупан с нови задължения като директор на Народния, а и заради договор за нова постановка в Рига, Латвия.

„На ръба“ ще бъде с Деян Донков, Рени Врангова, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Албена Колева, Стоян Алексиев, Христо Петков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Илиaна Коджабашева. Сценографията е на Никола Тороманов, музиката – на Асен Аврамов. По костюмите работи Тита Димова, хореографията е на Ана Пампулова, а каскадите – на Асен Асенов.

В момента Александър Морфов все още е в Рига, Латвия. Премиерата му там е на 21 март. У нас режисьорът се завръща вероятно на 23 март.

Площад Славейков