Рядкото радиактивно вещество, използвано, за да бъде отровен Александър Литвиненко в Лондон, е могло да дойде единствено от Русия. Това обяви водещ световен експерт по време на публично разследване за убийството на бившия руски шпионин.

Найджъл Домби, професор по ядрена физика в Университета на Съсекс обясни, че полоният е бил произведен в затворено ядрено съоръжение в руския град Саратов. По време на СССР завод "Авангард" в града е бил единственото място в света, където има "линия за производство" на полоний.

"Според мен руската държава или нейните агенти са виновни за отравянето", даде своята преценка Домби.

Литвиненко умря след като изпи чаша с кафе с радиоктивен полоний-210 по време на среща през ноември 2006 г. в хотел "Мейфеър". Двама руснаци - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун бяха обвинени за убийството. Кремъл обаче настояваше, че полоният не е дошъл от Русия. Двамата руски агенти са в родината си и Москва отказва даги екстрадира в Англия.

Според Домби количеството, използвано за убийството на Литвиненко - той е погълнал 26,5 микрограма - е огромно. Всички останали държави - в това число САЩ и Великобритания - спират да правят полоний през 70-те години на XX век. "Авангард" е последният останал източник за производство на търговски полоний, като няма друго съоръжение, което би могло да произведе необходимите количества, уточни експертът.

Ученият твърди, че са нужни различни стъпки. Първо, от ядрената централа "Маяк" в Урал идва бисмутът. После този бисмут се транспортира до "Авангард" и се превръща в полоний. След това му се придава течна форма. Накрая, Луговой и Ковтун го внасят нелегално във Великобритания, предположи той. 

Лекарите идентифицират полония като отровата, която убива Литвиненко, часове преди смъртта на бившия руски шпионин.

"Отровата не е трябвало да бъде открита", смята Домби. "Трябвало е да бъде мистериозно отравяне, защото полоният излъчва алфа, а не гама частици и те не могат да бъдат засечени с Гайгеров брояч".

Според него руснаците, въвлечени в убийството, са пробвали отровата предварително. В много малка доза тя не би била ефективна, в прекалено голяма би застрашило здравето на повече хора. Цитирайки източници от Русия, Домби каза, че руските агенти предварително са тествали отровата от полония на чеченеца Леча Исмаилов, който излежавал 9-годишна присъда в затвора.

Предлагат му закуска и чаша кафе. Пет минути, след като изпива кафето Исмаилов се почувствал страшно зле, каза Домби. Умира малко след това от мистериозна болест като симпотимите му са близки до тези на Литвиненко - загуба на коса, огромна отпадналост и срив на имунната система с катастрофична загуба на левкоцити и постепен отказ на органите да функционират.

Според Домби като се има предвид краткия живот на полония - 138 дни - отровата вероятно е произведена няколко месеца преди покушението срещу Литвивеннко.

Изслушването продължава.