Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Редица журналистически разследвания през последните две години показаха много връзки, за които имахме само подозрения. Имаме една натрупана система от връзки. Ние обаче се фокусираме най-вече върху най-скандалните и дразнещите медии, а ситуацията е много по-тежка и много по-обхватна. Вероятно не сме чак в ситуацията на Македония, където държавата финансира почти всички медии, но сме в една също много критична ситуация.

Проблемът с рекламния пазар

Това е една много важна област. Имаме огромно количество емпирични данни за това колко се гледа една телевизия, кои програми колко се гледат, колко се четат определени медии и сайтове, колко се слушат определени радиостанции, т.е. има купища информация. Имаме много добра оценка колко е голям този пазар – условно казано, около 1 милиард лева.

Въпросът е каква част от този 1 милиард лева как се преразпределят. Тук започва големият проблем. Това, което ни се случва в последните години, е резултат от дейността на хора, които разбират този пазар, знаят технологиите за контрол и много добре успяха да подредят част от своя контрол. Това знание се използва за завладяване на държавата и определени пазари. Не говорим само за държавата, на която плащаме през данъците си, говорим за много сектори – като се започне от енергетика и се стигне до селско стопанство и здравеопазване. Там имаме контрол на тези хора.

Това се случва през една много добра система от пиари и социологически агенции, които контролират данните. Освен собствеността трябва да анализираме и контрола на трафика. Можем да видим много скрит медиен трафик.

Спонсорските договори

Личният ми опит с медиите показва, че има много интересни механизми за влияние – например спонсорските договори. Поради участието ми по различни теми, свързани с акцизни стоки – петрол, цигари и т.н., съм се сблъсквал предиодично с такъв проблем. За някои неща вие не може да говорите. След като сте дали дълго интервю във водеща телевизия и сте споменали директно и без да се страхувате имената на фирмите, защото имате европейски данни за техния контрол над нелегалния пазар, изведнъж вашето изказване не се появява. Просто фирмата я няма. На въпроса „Какво става?“ отговорът е „Ти нали виждаш колко пъти се повтаря „мека топлина“ в нашата реклама“. Това е само един пример за т.нар. мълчание.

В едни случаи спонсорираме определени предавания, а в други случаи плащаме за мълчание. Може да видите колко трудно може да се намери информация за определени финансови институции. Тези, които си позволят да говорят по-конкретно, им се случват глоби от контролните институции. Ако направите един по-сериозен анализ, може да видите дълбоките структури – кой стои зад тях, за кого не пишат, за кого пишат внимателно и кого критикуват.

Руските артисти с двойна употреба

Освен вътрешните разпределения, в последните три-четири години се очертава нещо по-неприятно – външното влияние. Лесно може да видите схеми на отразяване в определени медии на руско-украинския конфликт. Вижте в най-скоро време как е отразено убийството на Немцов през последните две седмици. Има ясни модели на отразяване. И това не са просто човешки симпатии, а мисля, че е свързано с бюджети. Въпросът е как може да се докаже това.

Ще дам пример с т.нар. спонсорства за културни събития. Може да видите едни огромни суми, които се изсипват за едни малки, почти неизвестни в България културни дейци през ключови български пиар агенции. След това мога със сигурност да ви покажа, че тези агенции ще имат договори с водещи български медии. Големият проблем е външното влияние, което наистина засяга нашия интерес, независимо дали е с газ, ядрена енергетика или петрол. Тази тема трябва да се коментира и да стане прозрачна.

Все по-ниско ниво на журналистите

Един от проблемите, който се случи особено с печатните медии, но и с радиостанциите, е тази технологична криза. Тя започна през 2005-2006 година и направи възможна тази голяма концентрация през 2007 година. В момента вероятно няма печатна медия, която да може да се издържа с тиража си. Тогава се издържа или през собственика, или през всички тези спонсорски договори, за които говоря. Кризата на традиционните медии е ключова за това, което ни се случва в момента. И трябва да се намери механизъм как точно да се финансира независимата журналистика.

До 2004-2005 година ние имахме много различни печатни медии с много различни и компетентни журналисти. В момента това разрушение на финансирането доведе дотам, че вие виждате едни отразяващи ресори журналисти в ключови медии, които са с много-много ниско познание за сектора. Случаят с рамката за външния дълг показа такава абсурдна ситуация, в която Румен Гечев се оказа обяснителят на това какво представлява външният дълг. Това просто е комична ситуация.

Почти никой не говори за социалните медии, а лятото на 2013 година показа какво значение имат. Ако се загледате в социалните мрежи, ще видите една развита система, която отново е добре бюджетирана, според мен. Освен традиционните тролове, конвейри на тролове и т.н., имаме съвсем класически агенти на влияние. Това са публични личности, които очевидно имат бюджети, за да заемат едни или други позиции. Просто виждате как една публична личност в рамките на два месеца си променя рязко позицията и след това разбирате, че тя има договор с някои от пиар агенциите.

Изказване на Тихомир Безлов на 11 март 2015 г. на конференцията "Медиите като инструмент за завладяване на държавата", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Фондация "Конрад Аденауер". Заглавието, подзаглавието и вътрешните заглавия са на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

ак67

Много верни неща е казал. Много от тях са публична тайна, но е хубаво когато ги виждаш синтезирани по този начин. В някой части отива доста напред на рубла /в частта за Немцов, отразяването на украинския конфликт и падането на нивото на журналистиката като пряко следствие на изложените проблеми от него/. Стреснах се е малко обаче в края да не би да е отишъл прекалено напред и сам си е дръпнал "каишката" като си е осигурил надеждно алиби, споменавайки клишето "Гечев". Но Безлов определено израства, сравнявайки го с деградацията на Коритаров и Петко Г., направо си е за поздравления!

ак67

Досадни грешки от миниатюрната клавиатура: рубла - да се чете "рубежа"; стреснах - да се чете "стреснал". :))) Простете и за неправилното "й" :)))

Наблюдател

Хекимян и селската стринка до него, Пъпеша и изключително безпросветния екип на сутрешния блок на БНТ,Люба Кулезич,съботните и неделните блокове на БНТ,НТВ БТВ-ужас! Как се гърчат,как мажат ,как лакейничат пред задкулисно силните и как се правят на много смели пред политици, за които се знае, че не стоят мафиотски кланове. И това са трите най-гледани медии! За ТВ 7, за Тройката, за Алфа и останалите телевизиики-там нещата вече са под леда! Пресата вече е в кочината на Прас прес и руското посолство. И най-отгоре папионката и още няколко тунеядци,които вече дори не имитират дейност.

Много стойностен анализ.Всеки ден се сблъскваме с тази платена долнопробна пропаганда.

Заглавието е също много оригинално и може да се впише също на групата "интелектуалци" искащи врещането на царя.

Милен

Тегава работа, опасявам се, че сме много далече от решаването на тези проблеми, но поне може да се опитваме да съучастваме като ни подхвърлят някое кокалче въпросните центрове за влияние. А много хора, които претендират, че им пука за свободата на словото с готовност го правят, стига кокалчето да е в унисон със собствените им стереотипи

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.