15 бандити задигнаха миналата нощ във Франция бижута за 9 милиона евро, предаде АФП.

Екшънът се разиграл като във филм на автомагистрала номер 6, водеща от Париж към Лион.

Престъпниците изчакали на пункт за събиране на пътна такса два бронирани минибуса, превозващи бижута. Под смъртна заплаха те принудили шофьорите да слязат, да им предадат кодовете за отварянето на сейфовете и отпрашили с бронираните коли и с още четири автомобила.

Шофьорите, които останали невредими и се разминали само с уплаха, незабавно подали сигнал в полицията. При акцията по издирването на нападателите униформените се натъкнали на двата буса в близка гориста местност. Те били опожарени, а от бижутата нямало и следа.

В монета тече операция по зъдържането на дръзките нападатели, но резултат все още няма.

Обирът е поредният подобен случай за последните години във Франция. През ноември 2014 г. въоръжени мъже нахълтаха в бижутерски магазин на “Картие” на оживена улица в Париж. По време на бягството си нападателите взеха една жена за заложница, но впоследствие попаднаха в полицейска клопка и се предадоха.

По време на филмовия фестивал в Кан през 2013 г. бяха извършени два дръзки обира. При единия случай въоръжи мъже нападнаха бижутерски магазин в скъп хотел, задигна ценности за 126 милиона евро и се измъкнаха през странична улица. Почти по същото време и в същия район двама въоръжени бандити обраха магазин за маркови часовници.

През февруари тази година бяха осъдени осем души за обир, извършен през 2008 г. Тогава престъпници нападнаха магазин на фирмата “Хари Уинстън” в Париж и задигнаха стока за 85 милиона евро.