Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви ДПС за "новите български евреи", намеквайки, че партията му се преследва. Това стана ясно от словото на Местан по на дебатите за промените в МВР.

"Ще гласуваме против, не само защото сме опозиционна партия. Темата за национална сигурност изисква разговор, който да създаде основа за консенсусно раазбиране. Как ще изпълните една абсолютно невъзможна задача - да изтръгнете ДПС от МВР? Как се изтръгва нещо, което го няма, дори на възможно най-ниските нива? Каква е целта на тази грандиозна лъжа? Този мит е мъртъв, защото никога не е отразявал действителността. Нас в службите ни няма и това е тежък проблем за състоянието на българската демокрация. Представата на ДПС е като за новите евреи на България. Отказвам да вярвам, че това се случва в моята родина. Престъпността не е етническа категория", каза Местан.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев контрира,че Местан нарича ксенофобия "всеки опит в България да бъде спряно закрепостяването на общности с цел мизерия и купуване на гласовете им".

"Абсолютно сте прав, нито едни българкси турчин, ром, либерал не може да види себе си в службите. Никой не видя в Пеевски представител на българските турци, мюсюлмани и либерали. Заплахата за националната сигурност не са турци, роми, либерали, а двете лица на ДПС, злоупотребата с етническия верски малцинствен вот, за да бъде обслужена мафията. Вив виждате заплаха да бъде прибран чадъра над тези, които мародерстват върху хората", каза Кънев.

"Нима г-н Местан изнасилвачи и убийци са нормални хора? Вие може би ще ги наречете човеколюбци и крайни либерали. Те убиват чувството за държавност. Спазването на законноста не е ксенофобия". Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Между ДПС и българските турци няма знак на равенство. Изтръгването на ДПС-кадрите е първа и основна задача на това реформаторско мнозинство. Това е първата стъпка, чрез която ще интегрираме българските турци във властта", заяви Гроздан Караджов (РБ).