Панчо Владигеров отдавна би трябвало да е свикнал българската му рапсодия „Вардар“ да се експлоатира за фон на всякакви патриотично опаковани глупости. А с хубавата музика е добре да се внимава. Но никой не го пита Владигеров, както никой не пита Бетовен преди да омаже всякакви опаковани по европейски глупости с Деветата симфония.

И Станишев, и той като всички. Решил да прахоса част от парите на европейските данъкоплатци, поръчал клип, намислил кампания, подписва декларации. Че и сума народ включил в акцията. То е като с фалшивите благотворители по улиците, които ви спират да дадете някой лев „за децата“. Кой е против децата? И понеже всички сме за влизането на България в Шенген, няма как да му откажеш на Станишев...

Защо бе?!

Постарах се да се информирам за кампанията „България в Шенген. Време е!“, организирана от евродепутата Сергей Станишев, и имам само един въпрос: Защо?! Попаднахте вероятно на много шеги за клипа, прочетохте много анализи за личната отговорност на Станишев България все още да не е в Шенген, видяхте вече и пародии. И аз така. Затова пропускам странния клип, в който само националният флаг мърда, всички са зимно облечени, а само две девойки се мярват за секунда почти голи. Да приемем, че аз съм изключение и на повечето хора клипът им въздейства.

На кои хора?

България не е в Шенген, защото Холандия открито и още няколко държави по-дискретно се противопоставят на това решение, а то трябва да бъде взето единодушно. Вероятно схемата е следната – холандците гледат клипа и си променят мнението. Къде да го видят? По нашите телевизии, част от които били се съгласили да излъчват без пари клипа на Станишев. Защото нали „за децата“, как да откажеш! По чисто логистични причини, като игнорираме лингвистичните, клипът няма как да стигне до сърцето на холандците.

Тогава остава вторият вариант: Все още има несъгласие срещу приемането на България в Шенген, заради недостатъчното доверие в правосъдието и службите ни за сигурност. Тогава кампанията би имала сериозно послание – да убеди повече българи, че така необходимите реформи са в наш интерес, а не каприз на няколко неправителствени организации и един посланик. Гледат депутатите клипа и гласуват съдебната реформа. Гледат във ВСС клипа и си подават оставките. Гледат в митниците клипа и спират контрабандата. Тъкмо започнах да се самонавивам, че това е същинският замисъл, и реших отново да си пусна клипа:

„Каквото се искаше от нас, беше изпълнено.“

Това казва гласът зад кадър, а в самия кадър са разположени трима работници с жълти каски. Т.е. те са изпълнили това, което се искаше от нас. „Беше изпълнено“. Точка. Нищо повече не очаквайте от нас. Така отпада и втората версия – че клипът има за цел да въодушеви българите по пътя на реформите. Следващият кадър обаче носи отговора със себе си.

„Затова е време да започнем нов разговор.“

Здраво момче в анцуг гледа лошо. Ще започваме ли нов разговор или...? И тук вече картината се прояснява. Познатите изрази вървят един след друг: националното достойнство, втората ръка, наследници на онези (славен род на 1300 години – б.а.), историческа справедливост... На фона на българска рапсодия „Вардар“, разбира се. В следващия кадър можеше да бъде потърсена отговорност и за Ньойския договор.

Кампанията има изцяло вътрешнополитическа функция. Тя не е насочена нито към холандците, нито към французите, нито към колегите на Станишев в Европарламента. Кампанията е изцяло за вътрешна консумация и е насочена към народа, разбирай – електората. Към онази част от него, която се възбужда от разказа за вечно прецаканите българи, за исторически онеправдания народ, за най-трудолюбивите сред най-трудолюбивите, които са принудени да живеят като втора ръка европейци. На тази част от народа клипът ще й хареса.

Това е новият разговор, който Станишев ни призовава да започнем. В този разговор „Атака“ вече води с две обиколки. Отскоро и някои лица от БСП побягнаха по трасето. А лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев плахо се опитва да се присъедини към компанията. Но пропуска да попита своите съпартийци какво правят на антиевропейски митинги и не е ли време да изберат в коя ПЕС ще бъдат – европейската или евразийската.

Ако искаше да бъде докрай откровен, Станишев трябваше да добави и един последен кадър в клипа - един крив макарон. Не е задължително той лично да го държи.