Демонстрациите избухнаха в района на истанбулска болница, където след 9 месеца в кома почина 15-годишният Беркън Елван – ударен от капсула със сълзотворен газ по време на протестите в защита на парка Гези. Момчето било уцелено докато се опитвало да отиде да купи хляб през юни миналата година.

Това е осмата жертва, свързана с масовите протести срещу правителството на Реджеп Ердоган, започнали в защита на няколко дървета и разпростели се из цяла Турция.

Тази сутрин семейството на Беркън съобщило чрез социалната мрежа туитър "Загубихме сина си. Нека почива в мир". След това майка му излязла пред болницата в квартал Окмейдан и бързо била наобиколена от други хора. С помощта на интернет в следващия час гневните хора пред болницата станали стотици. 

Част от демонстрантите атакували автомобилите на пристигналите полицейски части. БиБиСи предава, че искрата пламнала, защото хората приели пристигането на полицията като провокация, а не в тяхна защита. 

В Анкара полицията разпръсна над 2 хиляди души със сълзотворен газ. Ученици в няколко училища са обявили седяща стачка. Протести започнаха още в Измир и Анталия.

Още демонстрации са планирани за сряда, когато ще бъде и погребението на Беркън.

В същото време премиерът Реджеп Ердоган е атакуван от серия изтекли записи, които го уличават в корупция. Той обяснява всичко със заговор срещу себе си. В същото време правителството му планира как да ограничи свободата в интернет, където основно се организират протестите срещу Ердоган.