Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската армия ще участва в две международни учения през юли в Украйна, съобщи в. "Труд".

Те са планирани предварително и нямат нищо общо с кризата в страната, обясниха от Министерството на отбраната. Ученията са кръстени Rapid Trident ("Бърз тризъбец") и  Saber Guardian ("Гвардейски кавалерист"). От военното министерство заявили пред "Труд", че все още не е минала планиращата конференция, на която се взема решение с каква численост и с какво въоръжение ще участваме.

1300 военни от 15 страни, сред които и България, участваха в учението Rapid Trident 14 миналата есен в Украйна. САЩ изпратиха 200 американски парашутисти от 173-а въздушно-десантна бригада, базирана във Виченца, Италия. Ученията се водиха в околностите на западния Лвов.

Saber Guardian, което сега ще бъде в Украйна, през март миналата година беше на учебния полигон в Ново село до Сливен. То бе ръководено едновременно от ген.-майор Ричард Лонго - зам.-командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа, и бригаден генерал Красимир Кънев, зам.-командир на Сухопътните войски. В него участваха над 700 военнослужещи от 12 държави - Армения, Азербайджан, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна. Основните цели са насочени към повишаване на регионалното сътрудничество между страните, боеспособността и оперативната съвместимост на НАТО, обясняват от военното министерство.

Българската армия участва общо в 12 многонационални учения тази година. Освен в Украйна наши военни ще се включат в учения и в Албания, Грузия и Германия.

Интензивно ще бъде присъствието и на американската армия на територията на България, допълва "Труд". За годината официално са планирани 22 учения. Между тях са традиционните „Тракийски орел", „Тракийска звезда" и „Тракийско лято".

В тях участват по няколко десетки военни от САЩ, както и изтребители Ф-16 и друг тип летателна и земна техника. Интересно ще е учението между българските и американските ВВС в края на юли. В него американските изтребители ще играят в небето над Пловдив с българските бомбардировачи СУ-25 и транспортни хеликоптери МИ-17.

Участието на армията на САЩ в учения у нас е разхвърляно през цялата година - като едно учение е средно по две седмици. Броят на техниката и личния състав не се уточнява, но със сигурност в един момент няма да има повече от 800 - 900 бойци.

До септември на пистата в авиобаза „Безмер" може да кацне не само най-големият американски военнотранспортен самолет С-5 "Галакси", но и най-големият транспортен самолет в света - Ан-124 Руслан, коментираха от Министерството на отбраната. Тогава се очаква да завърши реконструкцията на пистата, в която НАТО влага 26 908 476 евро, а още 3,7 млн. евро дава България. Разширяването на пистата и модернизацията на летището върви почти 10 години. Няколко години вървеше отчуждаването на имоти. Авиобаза Безмер е важна, тъй като се намира близо до полигона „Ново село".

Ключови думи

Коментари

Asesino

Ще пратим военно-полеви бани, в които отдадени българи-теляци от Протестна Мрежа и #дансwithme (Асен Генов, Иво Божков, Комитата и т.н.) ще обслужват загорелите бандеровци, нали?

Развеселен

Ау! Не е ли малко дръзко да се бутаме между шамарите?

s.barou

Туй да не махленски пехлеванлък - ако си дръзък - участваш, ако си скромен - казваш "мирси, без мен"? България е члемн на НАТО и армията й следва своите задължения. На който не му харесва - друм, в Рашка!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.