“Благодаря и до скоро!” С тези думи Борис Немцов напуска малко преди полунощ в петък вечер, 27 февруари, елитното заведение “Боско кафе”. Минути по-късно 55-годишният опозиционен лидер е покосен смъртоносно от 4 кушума, изстреляни в гръб.

Ресторантът се намира на партерния етаж на ГУМ, точно срещу мавзолея на Ленин. По съветско време нещо като софийския ЦУМ със стоки по всеки джоб, днес един от най-скъпите магазини в Москва и не само там.

Последната вечер на Борис Немцов с приятелката му, украинската манекенка Анна Дурицкая (23 г.) описва кореспондентката на в. “Билд” Александра Вюрцбах.

Нейният репортаж започва миролюбиво: “На “Червения площад”, едно от най-известните места в света, стоят млади мъже с кротки гълъби на рамене – бели гълъби. Срещу няколко рубли туристи се снимат с птица в ръка. Зад тях е Кремъл, който сега се свързва с какво ли не, но не и с мир. По дърветата все още се люшкат червени и златисти топки от коледната украса.”

Толкова за една на пръв поглед мирна идилия пред стените на Кремъл.

Точно срещу цитаделата на властта е входът за елитното заведение “Боско кафе”, където атмосферата е неповторима – големи кристални полилеи хвърлят обилна светлина. Масите са застлани със скъпи покривки от елитната италианска марка “Фрете”. Всички сервитьори са облечени като за прием. В ъгъла е роял, пианист изпълнява нежна музика.

“Сядаме на маса, намираща се точно до тази, където Борис Немцов е вечерял за последен път с приятелката си Анна. Точно до прозореца с изглед към стените на Кремъл и към големия жълт дворец зад тях – там, откъдето Путин управлява”, разказва репортерката на “Билд”.

Немцов е позакъснял, споделил с нея сервитьор. Приятелката му вече била в ресторанта и го чакала спокойно.
Борис пристигнал в добро настроение, макар и малко уморен. Знайно е, че преди това той е дал дълго интервю за “Ехото на Москва”. Умората обаче бързо изчезнала.

Двамата са си поръчали стриди. Според менюто една порция от три бройки струва 20 евро. Пожелали и сос тартар. Анна поръчала за себе си и салата. Изпили по чаша вино.

“Господин Немцов беше наш постоянен гост. Тази последна вечер той беше в превъзходно настроение. Малко по-късно се случи  голяма трагедия. Когато е бил при нас, господин Немцов винаги се е прибирал с метрото. Защо точно тази вечер той си тръгна пеш?”, цитиран е сервитьорът.

Жилището на Борис Немцов се намира само на една спирка на метрото от “Боско кафе”. Слизайки, той трябва да измине десетина метра, за да стигне до входа на кооперацията си на ул. “Малая Ординка” номер 3.

Точно тази петъчна вечер Немцов тръгва с Анна пеш. Двамата минават край лъскавите витрини на ГУМ с изложени стоки на “Картие”, “Диор”, “Ермес”, “Джил Сандър”... На витрините няма цени. Стоките са безумно скъпи. Който пазарува тук, просто има пари, много пари. Толкова, че цените не го интересуват.

Немцов и Анна се отправят към дома му пеш. Не е далеч, само на 15 минути спокоен ход от заведението. Минава се по моста, след него в  ляво е “Макдоналдс” и вече си си у дома. Не и тази вечер. Немцов няма да може да измине до края моста. Застигат го куршумите на килър. От 7 изстреляни в гърба му, 4 попадат в тялото.

Това място е едно от най-охраняваните не само в Москва и Русия, а и в света. Монтирани са десетки камери за видеонаблюдение. Според първите съобщения те са били изключени “за профилактика”. Кремъл опроверга. Въпросът е защо тогава се появи само едно видео от покушението и то с лошо качество. Снимала е камера на отдалечен от моста хотел.

Никой не може да отговори и на въпроса защо точно в този момент на моста се намира снегорин, при положение че температурите са над нулата, не вали сняг, ръми дъжд.

Които и да са били атентаторите, каквото и да са целяли, това убийство разтърси Русия и света. 20-милионна Москва е скована от страх. Мнозина се опасяват, че убийството на Борис Немцов е само началото.

“Ужасният край на Борис Немцов наистина би могъл да е само началото. Началото на едно “прочистване” срещу всички, които в Русия са инакомислещи. Това би било началото на края”, заключава “Билд”.