Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хилъри Клинтън - един от възможните кандидат-президенти на САЩ, вероятно е нарушила федералния закон на САЩ като дърпжавен секретар в периода 2009-2013 г., съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Тя е използвала за служебната си кореспонденция единствено личната си електронна поща, която е значително по-слабо защитена. Така поне на теория е възможно кореспонденцията да е била достъпна за хакери.

Федералният американски закон задължава всички държавни чиновници от ранга на Хилъри Клинтън да използват при служебна кореспонденция единствено специалната правителствена електронна система с домейна gov. Освен че е с допълнителна защита, тя съхранява за вечни времена изпращаните по нея послания. Не е ясно по каква причина Хилъри е предпочитала да ползва личния си адрес. Но се знае, че тя изобщо не си е направила служебна електронна поща.

Помощниците на Клинтън не предприели никакви мерки за съхраняване на електронните и послания в съвръра на Държавния департамент, както изисква законът, изтъква "Ню Йорк таймс". 

Едва преди два месеца те преровили десетки хилляди страници от персоналните й съобщения и решили кои от тях да бъдат предадени на дипломатическото ведомство. Предадени били общо 55 000 страници с кореспонденция.

"Срамно е, че това не е направено автоматично, кгато трябва - по времето, когато Хилъри Клинтън е била държавен секретар. Трябва да благодарим на някого в Държавния департамент за вземане на мерките", заявява Томас Блантън - директор на изследователската обществена организация "Архив на националната сигурност".

Разкритията сериозно разтревожили бившите и настоящите ръководители на Националните архиви и Управлението за документация.

"Хилъри Клинтън не е нарушавала нищо и е действала в строго съответствие с духа и буквата на закона", коментира Ник Мерил - представител на бившия дипломат номер 1. Той обаче не успял да обясни защо тя е ползвала личната си електронна поща.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

кокошле

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.