Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Показният разстрел на един от водачите на руската опозиция само на метри от Кремъл оттеква болезнено и шокира не само Русия, но и целия свят. С него беше премината една червена линия, която отделяше управлението на президента Путин от най-мрачните страници в най-новата история на Русия - периода на Сталин. Борис Немцов беше трън в очите на мнозина крайни националисти, които доразвиха главния идеологически постулат в сегашната кампания за оцеляване на режима на Путин - Родината в опасност, в догма и послание към фанатиците да защитават до смърт своя Месия.

Немцов не можеше да бъде спрян с арести от полиция или със съдебен произвол - прекалено голяма фигура беше за да бъде накаран да замълчи. Той действително беше първоначалният избор на Елцин за негов заместник, но в последствие службите наложиха своя избраник Путин. Немцов, заедно с Касянов, Рижков и Милов бяха заемали най-високи постове във властта и като такива знаеха механизмите, които движат Кремъл.

Дейността на Борис по разобличаване на Путиновата политика в Украйна и безпределната му тревога за разкъсване на историческите връзки между два братски народа нямаше как да не бъдат наказани от някой, който стреля в Украйна в защита на сепаратистите и комуто Немцов пречи. Фронтовата линия на битките в Източна Украйна минава и през Москва - и там стрелят и убиват хора.

Да, малко вероятно е Путин лично да е дал нареждане за убийството на Немцов. Както беше и за Литвиненко или за Ана Политковская. За това си има неформали, полувоенни, организирана престъпност и служби, който пазят режима. Но руският президент носи пряка отговорност за възраждането на крайните форми на руския национализъм, за възраждането на духа и похватите от времето на Сталин, за потискането на инакомислието, за разгръщане на омразата и разделението, за насаждането на атмфосфера на терор и безвластие, за пренебрегване на елементарни човешки права и свободи - и всичко в името на оцеляването на Путин.

Ако дълго и упорито насаждаш омраза, насилие и недоверие към външния свят, то неусетно те започват да преливат около теб, прерастват в недоверие, насилие и омраза към ближния и съседа. И един ден някой започва да убива.

Най-големият кошмар на Владимир Путин е, че в стремежа си да се огради отвсякъде от заплахите на Майдана и на демократичната опозиция, той насърчи създаването на различни неформални и полувоенни структури като обществен буфер срещу опозицията. Тези сили не могат да бъдат постоянни държани под контрол защото в екзалтацията си по доказване на своята лоялност към Вожда и "защита на Родината от майдановци" те винаги могат да прекрачват границата и поемат нещата в свои ръце.

Затова днес Путин не може да се измъкне с дежурното обяснение, че някой го провокира - тази система и режим са създадени изключително и само, за да обслужват оставането му на власт. Бъдете сигурни, че скоро ще бъде намерен някой дежурен виновен, който да поеме отговорноста за разстрела. Но никой разследващ няма да се осмели да стигне до истинския морален убиец и поръчителите.

Не изключвам и други крайности в отчаяните опити за информационно противодействие, за да се снеме личната отговорност на първия човек в Кремъл за убийството на една от най-ярките фигури на политическия небосклон на Русия в последните двадесет и пет години. Борис Немцов беше всичко, което Путин не бе - ерудиран, харизматичен, висок във всякакъв смисъл човек.

Оттук нататък Русия няма да бъде същата. Дългото сбогуване на руския президент с властта ще бъде болезнен, неравен и частично обратим, но неизбежен процес. Убийството на Немцов не е последното - много хора още ще загубят своя живот и в Русия и извън нея - защото царете в Кремъл, особено тези с власт и пари, никога не си тръгват доброволно.

100 години след 1917 изглежда Русия върви към нова революция. 

----

* Текстът е публикуван в личния блог на Илиян Василев.

Ключови думи

Коментари

Ясен

Перфектен анализ, това наистина е началото на края на един диктатор от КГБ.

Gogo

Това са московските традиций - от времената на Иван Грозни до сега. Бог да прости Немцов и да ни пази от руски бесове.

Български офицер

Нашите героични Деди ни завещаха от времето на Първата Световна Война 1914-1918 г. - " Само избиване " до крак " на Руската азиатска сган ......! "

мнение

Мдаа. 100 години след 1917 изглежда Русия върви към нова революция. Някой задава ли си въпроса, какво носят на Европа и на нас включително тези руски революции? По мое мнение много лоши неща. На нашия континент е добре когато Русия е мирна и тиха. И такава беше преди идването на неонацизма на власт в Киев. САЩ разръчкаха там където нямат работа и както винаги други ще обират пешкира...

Квазар

Какъв неонацизъм бе простак. До преди Киев, и в Чечения ли бяха нацистки властниците. В Дагестан и там ли бяха неонацистки властниците. В Грузия и там ли бяха неонацистки властните. Много обичате да клеймите несъгласните хора със собствените си грехове. Не в Киев, а в Кремъл са неонацистите, и се вижда как продължават да действат.

(Не) Развеселен

каквото каза Гого. Нямам какво да добавя.

Сия

Както винаги, блестящ анализ. Революцията през 1917 година не донесе нищо добро. Сто години по-късно дали сбогуването с Путин ще донесе нещо по-добро? Не вярвам.

ЕЕе

Защо чувам за този Немцов чак след като го убиха? Къде бяха всички оплаквачи докато той беше жив и опозиционираше на Путин? Защо и сега (а предполагам и в бъдеще) няма отразяване на гледната точка на вътрешната опозиция, ами само се занимавате как Путин това, после Путин онова? Ако сте качествени журналисти ще отразявате живота и делата на хората преди да ги убият, а не после да вадите нож и да викате вижте вижте. Лицемери!

SRQBoyboy

Защото живееш в Коньовица и не виждаш по-далече от женския пазар.

v

един доносник каза!

Троловете се опитват и тук да се проявяват. Някой си не бил чувал за Немцов! Ами разбира се. Като е чувал за любимия Путин защо да чува за друго! Такива като тоя сега ще ми обясняват, че мръсното деяние на убийците е с "цел да се дискредитира Путин", че това "е убийство от ревност", че е свързано с "парични суми" и други пособни. Както между впрочем вече се очертават писаниците на Блъсков във в.Труд.

Иван Михов

Голяма изцепка. Това убийство идва в перфектен момент за кресливците от Вашингтон. И все пак не съм сигурен, че е тяхно дело. По-скоро руски нацисти, възнинкнали благодарение на нацизма в Украйна който САЩ подкладиха. Нека в Европа да се изтрепваме, а долара да расте. Кога ще се разпадне тази цинична империя отвъд океана, която парадира с демокрация и разрушава чужди животи? Заради тях Украйна озверя, Русия озверя и всичко ще завърши много грозно

SRQBoyboy

Глупав, направо задръстен коментар. "Рски нацисти възникнали благодарение на нацизма в Украйна". Колата драги Ванчо е от Ингушетия. Т.е. става дума за платено поръчково убийство. Най-вероятната версия е за него да са платили някои от олигарсите на Путлер, за да го накиснат. Явнозапочва да им писва от неговите изцепки, които им струват милиарди долари. Освен това, те не са свикнали да живеятъ зад желязна завеса, предпочитат на си харчат парите на Запад.

А

Чиста провокация. Да не е луд, да го убива? Путин да не е второкласник, нали събира негативи по този начин? Тези хора имат армии от PR-и, не могат да правят такива грешки. Ако беше той, щеше да е инфаркт или катастрофа, има достатъчно технологични възможности да се случи, без такъв шум. Честно казано, съжалявам хората, които се хващат на такава евтина постановка.

Charley

"Да не е луд"? Естествено че е луд, кой нормален човек или водач на държава действа по този начин като любимия ви Путин?

да да

Да сигурно е така, щом ни го пише Илиян Василев. За съжаление със същия успех можем да посочим и Обама за убиец на Немцов. Защото САЩ нямат НИЩО общо с Майдана, няма нищо общо и с Немцов. Всъщност "никога" не са имали. Не съм привърженик на Путин (опазил ме Бог) ама ми писна от проамерикански пропаганди от селски тип. Честно!

okokopko

Много евтино и прозрачно. Няма ли някой да направи истински анализ за възможните причини - обективно? Истината е, че Немцов беше бита карта, последно работеше за който плаща. А връзката с Елцин не го поставя в д8бра светлина - помним какво (не) направи Елцин, нали?

Владимир

При такива ситуации правилният въпрос е ,,кой има полза от това?'' При всяко положение не е Путин-в момента е с един от най-високите си рейтинги.Опозицията в лицето на Немцов е слаба.На последните избори успяха да съберат под 10% одобрение ,свикаха митинг на който заедно със ,,служебно доведените'' протестери от няколко предприятия едва събраха 20 хил. /при 14 млн. жители в Москва/ Другата гледна точка е ,че ако чак пък толкова е станал неудобен/ незнайно с какво,тъй като от година опозицията не е имала никакви ,,мероприятия''/ ,все пак както до сега е доказал,Путин не е глупав човек,при цялата държавна машина да го премахне по този аматьорски начин е меко казано несериозно.Така,че ключа е някъде другаде.Или както беше казано следете парите.

JackTheRipper

Дано скоро време гледаме кръвопролития на красния плщад и главата на Путкин търкаляща се по паветата. Краят идва кагебейски диктаторски комунета....

Русофил

Абе Льольо, кой си ти бе с това име американско, помисли за собствената ти глава как ще се търкаля по паветата, Путин толкова години се държи на върха благодарение на любовта на хората, а такива като теб американски лекета си намират късмета като еврогея Немцов!!!

знайко

За такива като теб има много хубава Българска поговорка''Гладна кокошка-просо сънува'' колкото и да ти се иска на теб и на такива като теб ,това скоро няма да се случи,така че можеш да се простиш с тези свои блянове!!! Русия е била е и ще бъде,а тези които си правят илюзии че ще се разпадне''Да духат супата''....

Saxon

Какъв е този Илиян Василев? С Какво право си позволява да съди Русия и нейния Празидент? Путин няма кошмари, Василев, той спи спокойно, въпреки американската агресия срещу Русия и близките и държави! Аман от български боклуци, които използват всеки случай, за да се подмажат на американските си господари и да получат потупване по рамото! Нещастници!

Веселин

Лично Путин е застрелял човечеца, нали така промити десебарски психопати?

elemag

Един пасквил на соросоидното изчадие ,грантолапач и бивш доносник на ДС под псевдонима Сашо 11-Ил. Василев Те заради такива като него дето такива поклони в кръста правят че си целуват задниците сме на това дередже

капитан Газибаров

Някой да знае ..и ако знае да го каже ,един безпристрастен журналист в територия България ? Е аз до сега не съм видял ,или още не се е родил !Това че в България цялата гилдия ...или по точно задруга ...пишат на там дето ги духне вятъра или който плати малко по добре ! То не са ревове то не са писания ,сега всички са евроатлантици ,,,с изключение на Волен Болен и някой затвърдени другари който дърпат на Изток ! Абе господа и другари драскачи защо не виждам един ,,смелчага ,,да скочи на някой от нашите лумпени ами пишете за тия където са на далеко.Де е Ямбол де е Стамбул ...нека да видя един да излезе и обективно да каже нещо отговарящо на истината ,живи мижитурки сте .Само търсите някоя външна сензация за да си правете тъп пиар ...пишете какво става тука правете анализи ,правете разкрития ,...да ама не ..както казва едно старо човече ! Дано утре има нещо ново че това вече е старо ...много сте смели ама от далече .И тоя Немцов ще го забравят за 3 дни както много други ще останат само вашите ,,вайкания,,и предположения ...защо бе Владо защо бе Путин ,яд те е на тоя че е по голям плейбой от тебе ами с младо гадже за завиждане е ...я се стегни малко ....

Фабриката за тролове няма почивка и в празничните дни.

Мунчо

Бог да пази България!

CIAMIA

Русия в сърцата,САЩ е сатаната!

Пич, ти малоумен ли си ... целия свят върви към революция и войни .... формални, неформални, официални и неофициални. Има вече явна война между големите капитали за които дребния миродавен свят не съществува, има и явна революция на малкия човек с главно "Ч" за място под слънцето но това не се назовава с истинските им имена а се търсят символики и измислени терминологии. За подобно неща никога не е виновно само едно име, примерно Путин или прекия извършител, тук е виновна корпоративната война - войната между макроикономическите структури които стават по силни от самите държави и се стремят да налагат правила. Колкото е виновна Русия в този случй, токова са виновни и САЩ и Европа независимо дали е погрешно действие или бездействие. Лошото в случая е че има само мнения и бледи тълкования без диалог, просто мнения и какво от това .... липсват адекватни действия на базата на разумни решения с които да се достогне до качествен резултат.

димитър

готин-каква политковска бе,каква революция.вие нормални ли сте-АКО ПУТИН РЕШЕШЕ ДА ЛИКВИДИРА ТОЗИ-ЩЕШЕ ДА СЕ ПОДХЛЪЗНЕ ПОД ТРАМВАЙ.ТЪРСИ УБИЕЦА МУ В СБУ И ДРУГАРЯ ТАФТ.НА ПУТИН СЕГА ЯДОВЕ НЕ МУ ТРЯБВАТ-ТРЯБВАТ НА ЛИБЕРАСТИЧНАТА СГАН

Българин

Какви българи сте вие поплювковци?! Като сте гракнали срещу свестните граждани на РФ..."Путин е велик"...да велик е почти като престъпниците Сталин и Хитлер! Олигофрени ли сте, дебили ли сте ...или просто сте платени подлоги на Путлер?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.