Лев Александрович Пономарьов е роден през 1941 г. Той е доктор на физико-математическите науки. По време на перестройката е един от създателите на общество "Мемориал", чиято цел е да увековечи паметта на жертвите на сталинските репресии. Наскоро то бе обявено за чуждестранен агент от властите в Москва. Основава и ръководи движението "Демократична Русия", което днес не съществува. В момента Пономарьов е изпълнителен директор на общоруското движение "За човешки права". Той е и член на политическия съвет на опозиционното Обединено демократично движение "Солидарност", противопоставящо се на премиера Владимир Путин и партия "Единна Русия". Пономарьов бе близък приятел на убития вчера опозиционер Борис Немцов. По този повод Клуб Z го потърси за коментар веднага, след като световните медии разпространиха новината (Интервюто е правено около 2,00 ч миналата нощ).


- Лев Александрович, вероятно вече сте научили за убийството на Борис Немцов...

- Разбира се.

- Бихте ли направили коментар по темата?

- Трудно ми е да говоря. Борис беше мой близък приятел. Цялата му политическа кариера премина през очите ми. Още навремето той дойде в "Демократична Русия", стана депутат, издигна се до самия връх на властта. За да стане един от най-заклетите, ако не и най-твърдия опонент на Владимир Путин. От политиците именно Борис се изказваше най-остро срещу Путин. И го убиха заради това. Той говореше лично срещу Путин, много добре го характеризираше, демаскира путинския режим. Не казвам, че са го убили по заповед на Путин, но го убиха за това, че беше против Путин. В това съм абсолютно сигурен.

- Кой според Вас би могъл да го убие, ако не е по заповед на Путин?

- Не знам. Мога да кажа, че в Русия може да се очаква голям политически терор. При нас вече бушува истинска гражданска война. Бих я нарекъл дори студена гражданска война. Тя е разпалена от властта и Путин. Цялата опозиция бива наричана "пета колона". Обявяват ги за врагове на държавата. Желаещите да убиват, да унищожават враговете са вече прекалено много. Това може да бъде някой психически неуравновесен човек, сътрудник на спецслужбите - действащ или вече не. Смятам, че политическият терор ще се увеличава. И Борис е първата жертва на този политически терор.

- Страхувате ли се за себе си?

- На кого съм потрябвал! Отдавна не се занимавам с политическа дейност. Сега съм правозащитник, не съм в никаква партия. "Демократична Русия" я няма вече 15 години. Близък съм до опозицията. Вече съм стар. За съжаление, вече погребах не един по-млад от мене приятел.

- Как според Вас ще завърши всичко това, което наричате гражданска война?

- По най-трагичния начин. Ако Путин не си отиде скоро, ако някой от обкръжението му не му подскаже, че той трябва да си отиде, за да спаси страната, терорът ще продължи.

- А как смятате, че Путин може да си отиде?

- Нямам идея.

- Познавате ли България?

- Не.

- У нас има доста почитатели на Путин. Какво бихте им казали?

- Смятам, че България трябва да върви по европейския път, който е избрала. Вярвам, че рано и късно и Русия ще тръгне по този път. Но не знам кога ще стане. А на почитателите на Путин бих казал само, че бъркат. Това е мит, те вероятно гледат само руска телевизия. Путин значи изолация. Той е неконструктивен и ще погуби Русия.