Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лев Александрович Пономарьов е роден през 1941 г. Той е доктор на физико-математическите науки. По време на перестройката е един от създателите на общество "Мемориал", чиято цел е да увековечи паметта на жертвите на сталинските репресии. Наскоро то бе обявено за чуждестранен агент от властите в Москва. Основава и ръководи движението "Демократична Русия", което днес не съществува. В момента Пономарьов е изпълнителен директор на общоруското движение "За човешки права". Той е и член на политическия съвет на опозиционното Обединено демократично движение "Солидарност", противопоставящо се на премиера Владимир Путин и партия "Единна Русия". Пономарьов бе близък приятел на убития вчера опозиционер Борис Немцов. По този повод Клуб Z го потърси за коментар веднага, след като световните медии разпространиха новината (Интервюто е правено около 2,00 ч миналата нощ).


- Лев Александрович, вероятно вече сте научили за убийството на Борис Немцов...

- Разбира се.

- Бихте ли направили коментар по темата?

- Трудно ми е да говоря. Борис беше мой близък приятел. Цялата му политическа кариера премина през очите ми. Още навремето той дойде в "Демократична Русия", стана депутат, издигна се до самия връх на властта. За да стане един от най-заклетите, ако не и най-твърдия опонент на Владимир Путин. От политиците именно Борис се изказваше най-остро срещу Путин. И го убиха заради това. Той говореше лично срещу Путин, много добре го характеризираше, демаскира путинския режим. Не казвам, че са го убили по заповед на Путин, но го убиха за това, че беше против Путин. В това съм абсолютно сигурен.

- Кой според Вас би могъл да го убие, ако не е по заповед на Путин?

- Не знам. Мога да кажа, че в Русия може да се очаква голям политически терор. При нас вече бушува истинска гражданска война. Бих я нарекъл дори студена гражданска война. Тя е разпалена от властта и Путин. Цялата опозиция бива наричана "пета колона". Обявяват ги за врагове на държавата. Желаещите да убиват, да унищожават враговете са вече прекалено много. Това може да бъде някой психически неуравновесен човек, сътрудник на спецслужбите - действащ или вече не. Смятам, че политическият терор ще се увеличава. И Борис е първата жертва на този политически терор.

- Страхувате ли се за себе си?

- На кого съм потрябвал! Отдавна не се занимавам с политическа дейност. Сега съм правозащитник, не съм в никаква партия. "Демократична Русия" я няма вече 15 години. Близък съм до опозицията. Вече съм стар. За съжаление, вече погребах не един по-млад от мене приятел.

- Как според Вас ще завърши всичко това, което наричате гражданска война?

- По най-трагичния начин. Ако Путин не си отиде скоро, ако някой от обкръжението му не му подскаже, че той трябва да си отиде, за да спаси страната, терорът ще продължи.

- А как смятате, че Путин може да си отиде?

- Нямам идея.

- Познавате ли България?

- Не.

- У нас има доста почитатели на Путин. Какво бихте им казали?

- Смятам, че България трябва да върви по европейския път, който е избрала. Вярвам, че рано и късно и Русия ще тръгне по този път. Но не знам кога ще стане. А на почитателите на Путин бих казал само, че бъркат. Това е мит, те вероятно гледат само руска телевизия. Путин значи изолация. Той е неконструктивен и ще погуби Русия.

Ключови думи

Коментари

АЗ

- У нас има доста почитатели на Путин. Какво бихте им казали? Напротив, малко са, но са добре платени и много кресливи!

опа

Клубаджий, я покажете сега снимките на които Путин стреля по Немцов и да приключим темата щото вече не е интересна.

s.djam

Прочетете материала на Илиан Василев, той обяснява за Путин и изстрелите...

Деян

Опа, ти си един изрод. Върви си при Путин и му се радвай. Не скверни нета с простотията си.

насо

путин няма друг избор за действие спрямо украйна и западната пропагандна война, която прокламира наляво-надясно демокрация. е...демокрацията в ирак, либия, сирия, украйна и т.н. е на лице (на лице е и у нас). смятате ли за допустимо русия да остави електричеството и гасопреработващите си инсталации и мрежа в ръцете на икономически (ЕС) и военен съюз (НАТО), които стоят на прага й?!? и за това мое мнение, уважаеми соросоиди, никой не ми плаща. а това, че америка наруши договорката между рейгън и горбачов НАТО да не се разширява на изток от германия е съвсем друга тема...

Развеселен

освен да убива опозиционерите си? Аве, вие ушанките се егати изродите

mnenie

Михаил Чечетов, лидер на украинската опозиция пък се "самоуби". Това не е тема за клуба разбира се...

д-р Петроff

Ми като видя какви ги е изсрал...Поне имал съвест.Сега цяла Украйна мрази Богдан Хмелницки,който е поискал помощ от Рус срещу поляците.По-дълго от руското изтегляне от Берлин е руското изтегляне от Украйна.

насо до развеселен

ама ти май си най-умният син на майка си.

д-р Петроff

На матушката...

лупи

Акоа убият мой добър приятел и аз ще говоря като този изкуфелник. Колко е смешно само: Путин ще ме убие, казал Немцов и Путин отива и го убива. Не бъдете наивници.

опа

Интересно е следното: колко ли трябва да си тъп за да твърдиш, без да имаш доказателства, че Немцов е убит от властта, от руските тайни служби. Другото интересно е има ли измерител, т.е., тъпомер и кокви са му показанията на защитаващите тази политическа версия. Не може да си просто русофоб и мразител. Това не е нормално. Не съм чувал да обвиняват нито Борисов, нито Плевнелиев, нито ГЕРБ за показните убийства преди време в центъра на София. Май съм пропуснал нещо...

опа

Костенурки сте клубаджии... Кулезич ви изпревари. Язък!

д-р Петроff

Много бързо забравихме Литвиненко. Той беше първият убит опонент на Путлер.Хилядите знайни и незнайни опозиционери,инакомислещи и набедените за такива, са пак по лагерите. Политическите репресии никога не са спирали в СССР.Само са затихвали.И нека не забравяме,че там НИКОГА не е имало дори наченки на Демокрация.Най-много до Гласност и Перестройка се стигна.

опа тропа

По-добре четете това което казват знаещи а не лапащи мухи и долари: "ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА УБИЯТ ПУТИН, УБИХА НЕМЦОВ. КОЕТО СИ Е ПАК СЪЩОТО. ИЛИ ПОНЕ ТАКА СА СЕ НАДЯВАЛИ УБИЙЦИТЕ" - Богомил Бонев.

опа

И от мен да го знаете: когато американец възхвали или почете руснак, то руснака е ПРЕДАТЕЛ. Същото важи и за българин или който и да било гражданин на друга държава. Ама къде тиква да разсъждава...

силна памет

Честита Баба марта!Чета коментари за това нагло убийство и се чудя на наивността на някои хора,оправдаващи Путин,освен ако тази "наивност" не е съзнателна! искам да ви разкажа какво се случи през 1956 г.,когато на Априлския пленум бе осъден култа към Сталин.Бях курсант в НВАУ - Шумен и бяхме в столовата,когато ЗКПЧ-то ни съобщи новината. Всички наскачахме,покатерихме се на масите и искахме да го линчуваме,смятайки,че става държавен преврат! Не се чудете! Вестници не четяхме и знаехме само това,което ни се казваше от полит-офицерите.Казвам това,защото някои нямат представа за силата на пропагандата! Такава има и в Путинова Русия,срещу неговите противници!Не случайно в Русия има / негласно толерирани / много неформални организации,разпространяващи пропагандните твърдения,че който е против Путин,е предател,родоотстъпник и враг на Русия!Естествено,че Путин няма полза от това убийство и не го е наредил,но че е дело на негови фанатизирани защитници е най-вероятно!Понякога пропагандата е по силна от калашника!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.