Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

2013 г. е била добра за застрахователния пазар, показват предварителните данни на Комисията по финансов надзор. Според тях брутният премиен приход на базираните в България компании се е увеличил със 7,7%, като е достигнал 1,723 млрд. лева.

Сериозен бум има при животозастраховането, което през м.г. е увеличило приходите си с 14% до 298,3 млн. лева. Секторът имаше ръст от 1,9% през 2012 г. и според експерти увеличението е свързано с въвеждането на данъка от 10% върху лихвите от банкови депозити, който накара хората да търсят алтернативни форми на спестяване.

 

Общото застраховане отчита премии от 1,425 млрд. лв., като ръстът при него е 6,5%. За сравнение, през 2012 г. браншът имаше спад от 1,9%. Но тук все пак има известно изкривяване на данните, защото от средата на м. г. към премиите влизат и тези на здравноосигурителните дружества, които бяха прелицензирани като застрахователи. По този начин към общата сметка влизат 36,4 млн. лева. Без тях постигнатият годишен ръст от общото застраховане е 3,8%.

По традиция в общото застраховане лъвският пай се пада на автомобилните полици - гражданска отговорност и каско, от които идват почти 70% от приходите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.