При природни бедствия държавата ще подпомага само социално слабите. Това предвижда концепция, която финансовият министър Владислав Горанов представи на кръгла маса Кръгла маса „Ролята на държавата и бизнеса в защита на личното имущество при природни бедствия“.

"Собствеността е право, а то носи своите последствия за този, който го държи", обясни Горанов.

Новият модел на подпомагане от страна на държавата ще е само за тези категории лица, които нямат доход, за да могат да защитят собствеността си от неблагоприятното въздействие на природните катаклизми чрез застраховки, обясни Горанов.
Моделът за подпомагане ще е на база данъчна оценка, като дори и социално слаби няма да получават обезщетения, ако имотите им не са узаконени, или са правени конструктивни промени в тях, които са направили сградите по-уязвими, обясни министърът.

Схемата предвижда средствата за изплащане на обезщетения да идват от данъка върху застрахователните премии, от който годишно в бюджета влизат около 25 млн. лв., но те могат да бъдат увеличени, обясни министърът.

Възможно решение след настъпване на неблагоприятно събитие е държавата чрез местните комисии или централната комисия да прецени щетите и оттам чрез Агенцията за социално подпомагане и индивидуална преценка лицето да бъде подпомогнато от държавата до размера на данъчната оценка.

Според Горанов след влизането на модела в действие междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще отпуска помощи само за възстановяване на публичната инфраструктура.

Само за последните 4 години държавата е отпуснала над 371 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствията. 250 млн. са за неотложни възстановителни работи, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

"Трябва да обърнем модела. В един момент по-голяма част от средствата да се фокусират върху превенцията. По-малко щети, ще намалее и рискът за човешкия живот", обясни Дончев.

 Очаквайте подробности