По същество г-н Плевнелиев много ясно подкрепи идеята на АБВ отпреди иборите – за друг тип държавно устройство, за изборно законодателство, което отговаря на интересите на обществото, за разширяване правомощията на президента. И няма как да не сме доволни, че държавният глава ги подкрепя.

Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков в сутрешния блок на БНТ по повод вчерашните консултации на движението при държавния глава. Според него по стратегически въпроси е редно да има референдуми.

Политикът каза, че тяхната политическа формация ще предложи в Добрич и региона да се проведе референдум относно добива на шистов газ.

"Наше дълбоко убеждение е, че политиката на референдумите трябва да е част от ежедневието ни. Този референдум в Белене (за АЕЦ – б.р.) беше тежък удар по референдумите. Един от основните ни упреци към БСП е, че си позволи да употреби хората по нечистоплътен начин", подчерта Петков. 

По повод дебатите около искания от правителството външен заем от 16 млрд. лв. той подчерта, че "не може стратегически решения да ги поставят в 6 без 5".

"Никой няма съмнения, че трябва да се покрие старото задължение, но когато хвърлиш в парламента нещо, зад което не стоят прецизните изчисления колко е старото задължение – не е това лицето на парламентарната република", критикува правителството Петков.