Бойци от "Ислямска държава" (ИД) взривиха централната библиотека във втория по големина иракски град Мосул и изгориха 10 000 книги.

Градът е под контрола на джихадистите от юли 2014 г.

Взривът предизвикал силен пожар, който обхванал цялата триетажна сграда на библиотеката - една от най-старите в Ирак. В двора й ислямистите запалили огън, в който хвърлили книги и ръкописи. Унищожени са общо към 10 000 тома, между които са били най-редки и ценни екземпляри и стотици ръкописи. 

ИД редовно унищожава библиотеките във всички територии под неин контрол.

Джихадистите разрушават обекти, които смятат за еретични или идолопоклоннически. В териториите, които контролират, те вече разрушиха гробници, църкви, ценни ръкописи и продадоха антични предмети, за да се финансират. В Мосул те унищожиха гробницата на библейския пророк Йона.

Същевременно Франция изпрати ядрения си самолетоносач "Шарл дьо Гол" за участие в операциите срещу ИД в Ирак, предаде АФП.

Самолетоносачът "Шарл дьо Гол" в пристанище Тулон

На борда на кораба пристигна с хеликоптер лично френският военен министър Жан-Ив льо Дриан. Призори от бойния съд излетяха първите изтребители "Рафал". Те достигнаха целите си за час и половина. Това е два пъти по-бързо, отколкото от базата в Ал Дафра, Обединените арабски емирства, използвана от френските ВВС.

"Шарл дьо Гол" се намира в Персийския залив на 200 километра северно от Бахрейн в посока Ирак. Той отплава от военното пристанище край френския град Тулон на 13 февруари за петмесечна мисия. Атомният самолетоносач ще бъде ангажиран няколко седмици в Залива, редом до американския "Карл Винсън", в рамките на международната коалиция, ръководена от САЩ. След това "Шарл дьо Гол" ще продължи към Индия.