В грандиозен корупционен скандал се забъркаха двама бивши британски външни министри и настоящи влиятелни депутати – лейбъристът Джак Стро (68 г.) и консерваторът Малкълм Рифкин (68 г.)

И двамата са попаднали в журналистическа клопка, която явно не само слага край на политическата им кариера, а може да ги изправи и пред Темида. Като представители на фиктивни чужди фирми репортери от тв канала “Чанъл 4” и от в. “Дейли телеграф” са провели  отделни срещи със Стро и Рифкин. Журналистите са снимали със скрита камера. Документалната лента ще бъде показана по “Чанъл 4” тази вечер, но медиите на Острова вече съобщиха някои от акцентите. 

Стро се хваща на въдицата – голяма фирма от Хонконг търси сътрудничеството му. Бившият външен министър (2001 – 2006 при премиерството на Тони Блеър, а след това правосъден министър в кабинета на Гордън Браун – 2007 – 2010 г.) скланя. Той предлага услугите си – да използва тесните си връзки с британски политици и да лобира в интерес на чуждата фирма. Условието – хонорар от 5000 паунда (6800 евро) на ден. 

Стро оправдал огромния си хонорар с отколешен задкулисен опит. Пред журналистите под прикритие той споделил, че вече е получавал по 60 000 паунда годишно от чужда фирма, търгуваща със суровини. В нейна полза той е успял да повлияе Европейската комисия да промени своя директива. И не само това. Въпросната фирма имала интереси и в Украйна. Стро убедил бивш украински премиер да напарви така, че парламентът в Киев да промени закони в полза на фирма, за която Стро лобирал.
Джак Стро разбрал, че е попаднал в журналистическа клопка и днес е напуснал парламентарната фракция на лейбъристите в Долната камара на парламента в Лондон.

Снощи той е направил опит да се оневини. Казал бил на журналистите под прикритие, че ще може да работи за въпросната хонконгска фирма едва след изборите на Острова през май т. г. Тогава той възнамерявал да се оттегли от политиката. Това било премълчано и сега му вменявали несъществуваща вина. Говорител на неговата Лейбъристка партия окачестви днес обвиненията в корупция като “крайно смущаващи”. Потвърдено беше, че Стро вече е разтоварял с председателя на парламентарната комисия по етика и е обявил, че напуска фракцията на лейбъристите.

Малкълм Рифкин. Снимка Уикипедия

На какво сътрудничество и срещу каква сума се е съгласил консерваторът Малкълм Рифкин, ще стане ясно след излъчването на документалния филм довечера. Според досега изнесеното той е гарантирал, че вратите на всеки британски посланик по света винаги ще бъдат отворени за съответната   фирма.

През 1997 г. Рифкин беше посветен в рицарско звание. В парламента председателства комисията по сигурността и контрола на тайните служби. Говорител на премиера Дейвид Камерън днес потвърди, че  Рифкин вече е подал молба пред председателя на парламента да се извърши проверка, която да установи дали е нарушил закона.

Пред Би Би Си тази заран Рифкин заяви, че обвиненията към него са крайно сериозни. Той бил решен да хвърли всичките си сили, за да обори “клеветата”.

Според в. “Дейли Телеграф” журналистите под прикритите установили контакти с 12 депутати. Шестима от тях изобщо не реагирали. Само един единствен обаче е заявил категорично пред мнимите бизнесмени, че неговите контакти не са за продан.