Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Глобалният дълг надмина границата от $ 100 трилиона, показва доклад на Банката за международни разплащания, цитиран от Блумбърг. От началото на кризата показателят се е увеличил с 40%, след като правителствата започнаха ускорено да теглят заеми за да измъкнат икономиките от рецесията, а компаниите се възползваха от незапомнено ниските лихвени нива.

Според данни на базираната в Базел финансова институция и Блумбърг, от средата на 2007 г., когато започнаха да се усещат първите признаци на финансовата криза в САЩ,  до 2013 г., глобалният пазар на ценни книжа е намалил пазарната си капитализация с $ 3,86 трлн. до $ 53,8 трлн.

 

Натрупаният за последните 6 години дълг е двойно по-голям от брутния вътрешен продукт на САЩ, който е около $ 15 трлн.

Емитирането на нови дългове навлезе в разцвет, защото централните банки рязко смъкнаха лихвите, след като пазарът на високорискови ипотечни облигации в САЩ се срина, а последвалият фалит на легендарната инвестицонна банка Lehman Brothers вкара света в най-лошата криза от времето на Голямата депресия насам.


Средната годишна доходност по всички облигации - корпоративни, държавни и ипотечни, вече е 2% при над 4,8% през 2007 г., сочи показателят Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Index.

Правителствата са най-големите емитенти на дълг. Обемът на търгуваните на международни пазари американски ДЦК е нараснал от 4,5 трлн. долара до рекордните 12 трлн. през 2013 г.
През последните 6 години корпоративният сектор е увеличил дълговете си с $ 21 трлн.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.