Банда, която е извършвала от въоръжени грабежи до обири на влакове и кражби на трансформаторно масло и вехтории, разкри полицията в София-област. За екзотика 8-членната смесена българо-ромска група включва жената на боса, че и „юнак“, роден през 2000 г. А при обиските в базите им в Драгоман освен множество плячкосани вещи бил открит и цял човек – издирвано непълнолетно лице от Перник, което се криело при бандата.

За лидер на групата е повдигнато обвинение на човек с прякор Гури (34 г.), но основен мотиватор била жената, с която живее на съпружески начала и дори имат деца. Тя постоянно насъсквала участниците да не се отпускат, а да правят нови удари, защото трябвали пари, разкриха от ОДМВР-София на специален брифинг.

„Е, Бони и Клайд много вдига нивото“, казаха ни с усмивка полицаи. В различни съдружия групата взломявала вили на софиянци и местни в Драгоманско, които често остават без надзор месеци наред. До момента са изяснени пострадалите от едва 30-ина кражби, за куп открити вещи не са се обадили собственици. От полицията очакват, като са запролети, жертвите да започнат да намират обраните си имоти и да се обаждат за разпознаване.

Градинска техника, косачки – бензинови и ел. резачки – също моторни и електрически, водоструйки, пароструйки, бормашини, ъглошлайфове, по-стара или по нова и скъпа битова техника – всичко това обило открито в няколкото къщи, в които крадците складирали плячката.

Един от задържаните в групата бил и нещо като изкупвач на вещите, а от полицията предполагат, че някои вече са препроданени във вътрешността на страната.

Най-бързо обаче се харчели „бързооборотните“ стоки – мед и кабели, които групата задигала от близка кариера. Всякакъв вид метали били пласирани в пунктове в района, но групата разширила „периметъра“, като започнала да краде и трансформаторно масло. Те щурмували станциите на мобилните оператори и към момента на ареста не успели да продадат само 80 л от скъпото масло, което е иззето.

Ако при другите удари били в различни формации – от по 4-6 човека (жената също участвала лично), когато и това им се сторило недостатъчно, започнали в пълен състав да „удрят“ влакове от Сърбия, които престояват по 10-15 мин. на Драгоман. Разпломбирали товарните вагони и при един от ударите се сдобили със 17 кашона дамски клинове, при друг с гуми, при трети – с куп перилни препарати. Клиновете явно вървели най-добре, защото полицията успяла да открие само две кутии.
Всички кражби били извършвани с два „голфа“, като единият вече е нарязан и предаден за скрап.

Влюбените, ръководили групата, са  българи, но съставът й е смесен. Сред извършителите има живописни прякори като Мазния, Сълзата, Стожера, Близнака, казаха още от ОДМВР. Всички са криминално проявени, а двама са лежали в затвора.

Бандата се пробвала и на терена на автокражбите. Досега са разкрити един откраднат лек автомобил от София и цял трактор, който бил разкостен и подготвен за скрап.

Бандата обаче разширила още периметъра и почнала да праща малолетния в София да дърпа чанти и ланци от жени. Разкрити са два такива грабежа (което е по-тежко престъпление от кражбата, защото съдържа заплаха срещу личноста, б.р).

Върхът им (според Наказателния кодекс, б.р.) бил, когато през октомври м.г. въоръжени ограбили близо 80-годишен трудноподвижен дядо от с. Габер. Взели му всичките налични 600 лв.

У групата са намерени маски, ръкавици 3 газови пистолета, от които единият бил преправен на боен. 

Всички без непълнолетния са в ареста и са клиенти на Специализирания наказателен съд. С най-младия участник ще беседва психолог и тогава ще се реши каква ще бъде съдбата му, казаха още от полицията.