Китай иска да засили стратегическото си сътрудничество с Русия, заяви днес китайският външен министър Ван И на среща в Пекин с руския му колега Сергей Лавров, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Китай ще подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Путин", каза Ван И. "Пекин и Москва ще продължат да засилват стратегическото си сътрудничество на световната сцена и да си оказват сериозна взаимна подкрепа. Народната подкрепа е източник на прогрес за Русия. Смятам, че под решителното ръководство на президента Путин руският народ ще има светло бъдеще", каза още китайският външен министър.

Сергей Лавров благодари за подкрепата, изразена от Пекин за президента Владимир Путин след скорошното му преизбиране.

Китайският президент "Си Цзинпин (. . .) беше сред първите, които поздравиха президента Путин и ние сме признателни на нашите китайски приятели за подкрепата", каза Лавров на Ван И.

Руският външен министър пристигна вчера на двудневно посещение в Китай, припомня АФП.

Русия и Китай ще продължат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма, каза Сергей Лавров в Пекин, след като разговаря с китайския външен министър Ван И, предаде Ройтерс.

"Благодаря на китайската страна за съболезнованията във връзка с терористичното нападение в Московска област на 22 март тази година", заяви руският министър.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в концертна зала край Москва, което отне живота на най-малко 144 души.

"Благодарение на нашите лидери всеобхватните и стратегически отношения на Русия с Китай достигнаха безпрецедентно ниво. Преизбирането на Владимир Путин дава допълнителни гаранции за приемственост във всеобхватното укрепване на тези отношения", изтъкна Сергей Лавров.

Ройтерс съобщи миналия месец, че Путин ще посети Китай през май, за да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, като това ще бъде първото пътуване на руския държавен глава в чужбина след преизбирането му миналия месец.