Руският външен министър Сергей Лавров се очаква да пристигне утре на двудневно официално посещение в Китай, съобщиха външнополитическите ведомства на двете страни, цитирани от агенциите и БТА.

"Руският външен министър Сергей Лавров ще бъде на двудневно официално посещение в Китай на 8 и 9 април, в рамките на което са предвидени разговори с китайския му колега Ван И", се посочва в съобщението на пресслужбата на Външното министерство в Москва.

Допълва се, че по време на визитата ще бъдат обсъдени "редица въпроси, включително украинската криза и обстановката в Азиатско-тихоокеанския регион".

За последно Лавров посети Пекин през октомври. Китай е ключов икономически и политически партньор на Русия.

Миналия месец Ройтерс съобщи, че руският президент Владимир Путин ще пътува до Пекин през май за разговори с китайския президент Си Цзинпин, което може да е първото му задгранично пътуване от новия му президентски мандат.

Китай и Русия обявиха партньорство „без ограничения“ през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин само дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Съединените щати определят Китай като най-големия си конкурент, а Русия като най-голямата заплаха за страната, докато президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциалната надпревара между демокрациите и автокрациите.

Путин и Си споделят общ светоглед, според който Западът се намира в състояние на упадък в момент, когато Китай предизвиква превъзходството на САЩ във всяка област - от квантовите изчисления и синтетичната биология до шпионажа и военната мощ.

Китайско-руската търговия достигна рекорд от 240,1 милиарда долара през 2023 г., което е с 26,3% повече от година по-рано, показват данни на китайските митници. Китайските доставки за Русия скочиха с 46,9% през 2023 г., докато вносът от Русия се увеличи с 13%.

Търговията между Китай и Съединените щати е спаднала с 11,6% до 664,5 милиарда долара през 2023 г., сочат още данните на китайските митници.

Една година след началото на войната в Украйна през 2023 г. Китай публикува документ с позиция от 12 точки за уреждането на украинската криза. Русия определи предложението на Пекин като разумно.

През януари Швейцария се съгласи да проведе мирна среща на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски, който представи формула за мир, която призовава за пълно изтегляне на Русия от всички украински територии, контролирани от руските сили.

Ройтерс съобщи през февруари, че предложението на Путин за спиране на огъня в Украйна и замразяване на войната е било отхвърлено от Съединените щати след контакти между посредници.

Москва посочи, че предложенията на Зеленски се равняват на абсурден ултиматум и че предложената среща в Швейцария се използва от Запада, за да се опита да спечели подкрепа за Украйна сред „Глобалния юг“ (термин за по-слабо развитите икономики в Африка, Латинска Америка и Южна Азия – б. ред.).

Русия подчерта, че всяко мирно споразумение в Украйна ще трябва да приеме реалността на нейния контрол върху малко под една пета от територията на страната и да включва по-широко споразумение за европейската сигурност.

Украйна казва, че няма да се успокои, докато до последния руски войник не бъде прогонен от нейната територия.