Украинският президент Володимир Зеленски каза в излъчено телевизионно интервю, че страната му може да изчерпа запасите си от противовъздушни ракети, ако Русия продължи атаките си със същата интензивност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако продължат да атакуват (Украйна) всеки ден така както го правят през последния месец, може да изчерпим запасите си от ракети, и партньорите ни го знаят", посочи украинският лидер.

Той допълни, че Украйна не разполага с достатъчно артилерийски снаряди, за да премине в контраофанзива.

Зеленски каза, че Украйна сега разполага с достатъчно запаси от отбранителни оръжия, за да може да избира какво да защитава, но се нуждае от 25 системи "Пейтриът", за да покрие изцяло територията на страната.

Украинският президент изрази увереност, че американският Конгрес ще гласува пакета от военна помощ за Украйна и допълни, че Киев ще се съгласи на всеки един вариант, дори помощта да дойде под формата на заем.

Зеленски посочи, че по данни на украинското разузнаване Москва готви нова мобилизация на още 300 000 войници на 1 юни и предупреди, че периодът на обучение на мобилизираните в Русия е много кратък.

В интервюто Зеленски изключи възможността руснаците да превземат Харкив.

„Харкив е защитен днес“, заяви украинският президент на фона на слухове за непосредствена руска атака срещу втория по големина град в Украйна, предаде ДПА.

Зеленски обаче призна, че градът остава уязвим на въздушни удари, но подчерта, че е напълно уверен в противовъздушната отбрана на терен.

Според Зеленски укрепленията, изграждани от Украйна, са до голяма степен завършени не само в Харков, но също и в големи части от фронтовата линия и в граничните райони.

Украинският президент коментира и идеята на френския си колега Еманюел Макрон за изпращане на френски войници в Украйна, посочва агенция УНИАН. По думите на Зеленски, ако тези войници обучават украинските бойци в Украйна, това ще бъде доста по-бързо, отколкото да се изпращат украински военнослужещи за обучение в чужбина.

В излъченото по телевизията интервю Зеленски заяви, че се надява той и швейцарската президентка Виола Амхерд да съгласуват до дни дата за среща на върха за постигане на мир в Украйна. Форумът ще се проведе в Швейцария, като се очаква в него да се включат между 80 и 100 страни, предаде Ройтерс.

Русия вече заяви, че подобна  среща няма да има смисъл, ако тя не участва в нея. Киев преди това предложи световна среща за постигане на мир, но заяви, че Русия няма да бъде поканена на нея.

Зеленски заяви, че на срещата за мир в Швейцария страните участнички ще могат най-малкото да се опитат да принудят Русия да се съгласи на справедлив мир.

Зеленски добави, че засега няма списък с конкретни страни, които да участват във форума. Но договорката с швейцарската президентска в тази насока ще бъде постигната до дни и после ще бъдат изпратени поканите.

Запитан за ролята на Турция, Зеленски заяви, че е благодарен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неговата подкрепа и желание да посредничи и отбеляза, че Турция има също така и други интереси и  силни връзки с Русия.

Зеленски добави, че форматът на срещата на върха ще бъде много сложен, отчитайки, че много интереси ще бъдат замесени в една среща на върха с толкова участници, в това число и исторически и съвременни връзки с Русия, Европа и други места по света.

"Въпреки това нека да ги съберем заедно, да намерим формата, начина, по който да вървим напред и да се съгласим с него", заяви Зеленски.

Ройтерс отбелязва, че интервюто е било записано по време на визита на президента в Черниговска област, където той е разгледал укрепителните работи там в петък.