Грозното говорене в българските меди помогна на злото да оварвари българската политика. Всички медии паднаха до нивото на Тошко Йорданов, като говорят кой в чии скут е седял и това е ужасяваща простотия. 

Някъде малко преди изборите, ако позволим да няма държава, а само шайка разбойници, голяма част от които са свързани с руснаците, тези шайки ще поканят руснаците като арбитри в разбойническите им битки.

Сглобката престана да съществува в момента, в който Делян Пеевски и Бойко Борисов разбраха, че онова, в името на което ще продължава да действа правителството, е институциите на държавата да заработят за общото благо, а не за тяхното благо, както работят в момента.

Ако наистина Борисов и Пеевски са взели съзнателното решение, че няма да допуснат превръщането на държавните институции в държавни и общонародни, европейски, и че за да запазят собствените си облаги са готови да жертват абсолютно всичко, цялата държава за собствените си печалби, не виждам как може да има някакво парламентарно правителство. Защото тези хора вече застават срещу нас, гражданите, и ни развяват средни пръсти и ни казват, че ще правят каквото си искат за техните печалби, а пък вие, гражданите, ще теглите каиша.

Това каза проф. Евгений Дайнов пред БНР.

Окончателно ли "подивяха" политиците и медиите

Такава деградация на публичното говорене за политика не е имало от много време. Това е свлачище от цивилизация към дивачество, варварство, от Европа към Евразия. То е толкова мащабно и толкова бързо минава от един етап към следващ, че няма начин да няма вътре и организиращи групи.

Българските медии – трите големи телевизии тичаха пред политиците този път. Те подготвяха терена за грозни и варварски политически действия. Марк Аврелий в "Към себе си" пише: "Грозното и злото са едно и също нещо. Красивото и доброто са едно и също нещо".

В нашия политически живот грозното лансира и помага на злото. И оттук грозното говорене, наложено от медиите, помогна на злото да оварвари българската политика. Злото да излезе напред в българската политика. Злото – като разрушаване на постигнатото ниво на цивилизованост и човешка доброта. Връщане към грозни нрави и неевропейски. Това виждаме.

Медиите у нас насилват политическия разговор в посока разговорът за политика да не е възможен. Разговор за политика означава разговор за общото благо и политики, които да го постигнат и хората, които могат да направят тези политики, за да може да направим информиран избор на идващите избори. Това, което ни се предлага, е одумване на хора на нивото на Тошко Йорданов.

Всички медии паднаха на нивото на Тошко Йорданов, като говорят кой в чий скут седял и такива работи. Това е ужасяваща простотия, която прави невъзможно обсъждането на нашето общо бъдеще и оценката на политиците според това какво бъдеще предлагат.

Това са специалитетите на Бойко Борисов и Пеевски. Работата на Бойко Борисов, като политик и претендент за властта, е да каже с какво ще подобри нашия живот, а не кой чупел инвентар и такива глупости. Разговорът кой как ще подобри живота ни беше прекратен от медиите в началото на март тази година. 

Вместо това говорят животински неща, защото ни се предлага животинска дива политическа действителност. Предлага ни се нещо повече. В момента има организирано усилие тук, на тази територия, да няма държавност изобщо и единствените властови функции да се управляват от шайки разбойници, които ненапразно се раздвижиха в последните дни, и да няма държавна власт.

Което на свой ред ще доведе до следващия етап – някъде малко преди изборите, ако позволим да няма държава, а само шайка разбойници, голяма част от които са свързани с руснаците, тези шайки ще поканят руснаците като арбитри в разбойническите им битки. Това е предизборната атмосфера, която ни се предлага".

Да поканят руснаците 

В момента се бият поне три шайки разбойници у нас. Когато една от тях се сети, че всъщност имат познати в руската мафия, и ще ги покани тук да отравят, да взривяват на някого складовете. Това вече сме го виждали и преди. Руснаците вече се взривявали и тровили, поканени от неизвестно кого. Защо да не ги поканят отново.

Кое е най-малкото общо кратно между президента, ГЕРБ и ДПС

Защо се развали "сглобката" – не защото Христо Иванов е счупил някаква чаша, нали. Това, което ни се натрапва, е безобразие. Сглобката престана да съществува в момента, в който Делян Пеевски и Бойко Борисов разбраха, че онова, в името на което ще продължава да действа правителството, разписано в споразумението, е институциите на държавата да заработят за общото благо, а не за тяхното благо, както работят в момента.

Не става дума само за службите, а и за прокуратурата, и за регулаторите. Всички тези институции, вместо да обслужват всички нас, обслужват различни шайки, в които са замесени политици. Нежеланието им да пуснат тази своя власт върху институциите доведе до това да нямаме правителство. Може би няма да имаме държавност в рамките на няколко седмици, както е тръгнало.

Служебното правителство за по-дълъг срок

Ако наистина Борисов и Пеевски са взели съзнателното решение, че няма да допуснат превръщането на държавните институции в държавни и общонародни, европейски, и че за да запазят собствените си облаги са готови да жертват абсолютно всичко, цялата държава за собствените си печалби, не виждам как може да има някакво парламентарно правителство. Защото тези хора вече застават срещу нас, гражданите, и ни развяват средни пръсти и ни казват, че ще правят каквото си искат за техните печалби, а пък вие, гражданите, ще теглите каиша.

Така че, да, ако това е съзнателно взето решение и те са готови да заколят българската държава и България, за да продължават да получават някакви милиони и да ги слагат на кюлчета, да, може и цяла серия от служебни правителства да ни управлява много дълго.

Безсмислена политическа кампания

Грозните фрази не са безсмислени. Те имат много точен смисъл, когато се наредят в система. Грозните фрази могат да убедят народа, че няма смисъл да се интересува от политика, защото вътре са само шайки разбойници. Не виждам как в тази кампания, която е вече зарината с мътилка и антидържавни послания, които всеки ден чуваме, не виждам как би могло да има нормално политическо говорене, като например – аз политикът "Х" се изправям пред вас, избирателите, и искам да гласувате за мен, защото ще обслужа общото благо с еди-какви си политики, за да ви стане по-добър животът.

Това е невъзможно да се случи вече, защото никой няма да бъде чут, защото всеки такъв човек ще бъде заглушен от 1001 Тошкойордановци и еквивалентите му в коментаторския и анализаторския бизнес. Не съм си представял, че може да бъде толкова грозно всичко у нас, каквото е сега. Но освен грозна тази кампания е и опасна и антидържавна.

Какво да променят медиите

Всички водещи и фасилитатори по сутрешните блокове трябва да си вземат едногодишна отпуска и да дойдат на курсове, безплатни, които ще им организираме аз и моите асистенти – що е то медия в цивилизования свят и как функционира, и какви цели има. Иначе работата на медиите е да помага на гражданите да знаят толкова, че да могат да правят информиран избор.

Освен това обаче медиите трябва да култивират добрите нрави. Много би било лесно на всеки сутрешен блок, когато някой започне да говори грозни и просташки неща, да бъде спрян с репликата: "Част от мисията на нашата медия е да култивираме добрите нрави, а вие в момента ги разрушавате и едва ли ще ви поканим повече".

Колко е трудно това?  Лесно е. Колко души ще го направят в един сутрешен блок? Николко. Защо не го правят, не съм изследвал научно, но имам интуицията и подозрението, че лицата на медиите са заели позата на социалистическата интелигенция – преклонение пред силния. Ако е така, това е позорно.

Какъв е ходът на ПП/ДБ

Да направят възможното да продължат политическия разговор за общото благо и да поддържат добрите нрави, бидейки съвършено наясно, че ще загубят тези избори.