Нургюл Салимова започва участието си в Турнира на претендентките за световната титла в шахмата тази вече от 21:30 часа българско време (14:30 ч. местно). Надпреварата се провежда в Торонто - сред осем състезатели при жените и мъжете.

Първа съперничка на българката е украинката Анна Музичук, която Салимова победи на полуфинал на Световната купа в Баку през м.г., така си спечели квота за най-голямото предизвикателство в кариерата й досега. Победителката в надпреварата в канадския мегаполис ще спори догодина за короната на планетата при жените срещу китайката Цзю Вънцзюн.

Нургюл Салимова е с двама треньори на турнира - Иван Чепаринов, един от най-добрите ни състезатели при мъжете и съпруг на Антоанета Стефанова, и Джем Кан Гьокеркан, турски гросмайстор и неин приятел.

Гьокеркан бе със Салимова и в Баку.

Преди часове състезанието бе открито със стилна церемония, на която имаше и музика на живо. Бяха представени всички претенденти и при двата пола. Те дадоха интервюта за официалните канали на ФИДЕ (Международната федерация) и се позабавляваха преди да се впуснат в битките.

На всички предстоят по две партии с всеки един съперник - по веднъж с белите и черните фигури, или общо 14. Нургюл ще е с черните тази вечер срещу Музичук.

Линк към официалния сайт на турнира: candidates2024.fide.com/

Линк към предаването на живо на партиите: www.youtube.com/watch?v=br9DRkQkCr0